Експерти от Белград и Прищина се събират тази вечер във Виена на среща, посветена на местното самоуправление в Косово. Това съобщи електронното издание на в. "Дневник", като се позова на белградската агенция "Бета".

Според неофициална информация, на срещата ще се обсъжда кои части от плана на сръбското правителство за Косово могат да се включат в плана на косовските институции и мисията на ООН в областта /ЮНМИК/ за децентрализацията на Косово.

Приемането на някои от предложенията на Белград за децентрализацията на областта би могло да повлияе на сръбското правителство да промени позицията си във връзка с участието на косовските сърби на парламентарните избори в Косово на 23 октомври, коментира агенцията.

Срещата на експертите бе договорена на срещите на Контактната група миналата седмица в Ню Йорк и се организира от американската канцелария в Прищина

Душан Янич, директор на Форума за междуетнически отношения, коментира, че срещата е закъсняла.
Смятам, че това е опит на ЮНМИК и Контактната група да свалят отговорността от себе си и да се опитат да прехвърлят цялата отговорност за участието или неучастието на сърбите на изборите върху Белград, каза Янич.

Ръководителят на мисията на ЮНМИК Сьорен Йесен Петерсен каза в Прищина, че разговорите за окончателния статут на Косово може да започнат догодина през лятото, предаде МИА.
Ангажирани сме с установяването на компетенциите, които могат да се прехвърлят върху косовските институции. От особено значение е косовските сърби да са част от диалога и предстоящите избори. Следващите 12-18 месеца ще бъдат от изключително значение за областта, каза Петерсен.

Парламентарните избори в Косово са насрочени за 23 октомври и засега косовските сърби смятат да ги бойкотират.

Косово е под администрацията на ООН от юни 1999 година, когато след бомбардировките на НАТО срещу Югославия бе сложен край на въоръжения конфликт между сръбските сили и албанските етнически бунтовници, борещи се за независимост на областта.
Сегашните временни институции на Косово имат ограничени правомощия и са под контрола на представителите на ООН в областта.