Един от най-добрите футболисти в историята и бивш президент на европейската футболна централа УЕФА Мишел Платини отново се оказа в центъра на скандал заради избора на страната домакин на следващото Световно първенство през 2022 г., а именно - Катар.

Платини е бил арестуван по подозрение в корупция, съобщават френските медии.

Блатер и Платини изхвърлени от футбола за 8 години

Блатер и Платини изхвърлени от футбола за 8 години

Шефовете на ФИФА и УЕФА

Платини е бил отведен в Отдела за борба с корупцията на съдебната полиция в Нантер. Уточнява се, че операцията е извършена в рамките на разследване за корупция за избирането на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 г. Платини е заподозрян в получаването на подкуп в тази връзка. 

Катар многократно беше обвиняван за купуване на гласове за получаването на домакинството, но разследването на Международната футболна федерация (ФИФА) не разкри факти за корупция.

Заподозрян по този казус е и бившият генерален секретар на Елисейския дворец Клод Геан. Този пост той заемаше, когато президент беше Никола Саркози. Но Геан е на свобода.

Платини беше избран за президент на УЕФА през 2007 г. След осем години на поста Комисията по етика към ФИФА отстрани французина от длъжност. В края на декември 2015 г. Платини беше изключен за 8 години от футбола, но през май 2016 г. този срок беше намален на 4 години.

Мишел Платини обжалва отстраняването си

Мишел Платини обжалва отстраняването си

За 90 дни