След обявяването на "частичната" мобилизация стотици хиляди хора напуснаха Русия - много от тях очакваха властите да затворят границите. Паниката доведе до рязко поскъпване на билетите за влакове и самолети, а задръстванията по сухопътните граници се простираха на няколко километра. В резултат на това много руснаци са принудени да напуснат страната по доста екзотични начини, обобщава Би Би Си.

На Алексей от Москва, който работи в сектора на информационните технологии, работодателят му предлага чартърен полет до Армения.

"Това не е новост за компанията, защото когато това се случи на 24 февруари, те бързо се вдигнаха и тогава също имаше полети до Ереван", казва той.

Рязък скок на руски мигранти в ЕС след обявената мобилизация

Рязък скок на руски мигранти в ЕС след обявената мобилизация

Редица държави вече обявиха, че няма да допускат дезертьори

Полетът е планиран за 28 октомври. Колко е струвало това, Алексей не знае - за служителите полетът е щял да бъде безплатен. Въпреки това Алексей решава да не чака тази дата - заради съобщенията, че руската граница може да бъде затворена, той заминава за Беларус няколко дни след обявяването на мобилизацията.

Чартърът е отменен, след като в бизнес центъра, където се намира офисът на компанията, идват "военни и полицаи", твърди Алексей. Сега работодателят му предлага на колегите му индивидуална помощ за преместване.

Това е само един пример за това как руснаците се опитват да използват частната авиация, за да напуснат страната. Нарасна търсенето не само на наемане на самолети от компании, но и на други услуги: наемане на цял самолет за един човек или група, както и т.нар. споделяне на самолети или закупуване на място в частен самолет.

Русия няма да иска екстрадиция на напусналите страната заради частичната мобилизация

Русия няма да иска екстрадиция на напусналите страната заради частичната мобилизация

Броят на желаещите да напуснат страната расте

Търсенето на самолети под наем започна да нараства още в деня след обявяването на "частичната" мобилизация, казва изпълнителният директор на Flight Way Едуард Симонов. Тази компания организира чартърни полети с бизнес джет.

Най-често запитванията идват от хора, които не са използвали частни самолети досега, но сега искат да излетят възможно най-скоро, обяснява Симонов. Потенциалните клиенти обаче често се възпират от цената - не всеки може да подпише договор и да лети.

Цената на наемането на цял самолет зависи от разстоянието и маршрута. Според анкетираните от Би Би Си компании тя може да варира от 4,5 до 10-15 милиона рубли за полет. Място в частен самолет "в шери" може да струва между 14 000 и 25 000 евро (1-1,5 милиона рубли), например за полети до Турция или Армения - тези страни станаха популярни дестинации за самолети след обявяването на мобилизацията.

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Войниците по договор хванати в капан заради руската мобилизация

Те не могат да напусната армията след изтичане на договора

Би Би Си откри още няколко предложения за напускане на Русия с яхта, които се появиха след мобилизацията. Например, беше възможно да се включите в трансфер с яхта от Сочи до Истанбул. Друга възможност беше трансфер с яхта от Анапа и Новоросийск до Синоп в Турция.

За прехода от Ялта до Синоп с ветроходен катамаран те предлагат да се платят 90 хиляди рубли на човек. Авторът на една от рекламите пише в отговор на запитване, че офертата вече не е налична и пътуването ще бъде възобновено, "след като ситуацията се стабилизира".

Има и по-традиционни варианти - срещу няколкостотин хиляди рубли можете да отидете на круиз от Сочи до Истанбул.