Поставянето на дози от различни ваксини срещу Covid-19 може да даде по-силен имунен отговор, отколкото ако са от един и същи тип. Това заявиха в четвъртък от Европейската агенция по лекарствата (EMA), цитирани от АФП. 

Агенцията проучва данни, за да реши дали ще последва решението на американските власти в сряда да се разреши използването на различна ваксина за последващи дози.

Ваксините Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca са разрешени в ЕС. Досега само Pfizer беше разрешен за бустери при възрастни.

"Виждаме някои обещаващи резултати от проучвания, които потвърждават, че този подход би предизвикал, при определени комбинации от ваксини, по-силен имунен отговор, отколкото ако една и съща ваксина се използва за всички дози", заяви Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксиниране на EMA.

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

Бустерна доза е поставена на 11.2 милиона американци...

Няколко държави вече са одобрили бустерните ваксини за Covid за повишаване на имунитета при хора, които вече са били ваксинирани, но чиято защита може да е отслабнала след няколко месеца, въпреки че обикновено се използва един и същ тип ваксина.

Проучване, публикувано в Съединените щати миналата седмица, показа, че хората, които са получили ваксината на J&J, която като AstraZeneca използва вирусна векторна технология, могат да си поставят бустер доза на иРНК ваксина като Pfizer или Moderna.

Експертите на FDA препоръчват бустер доза от ваксината на Moderna

Експертите на FDA препоръчват бустер доза от ваксината на Moderna

Половината от стандартната доза, след 6 месеца…

Базираната в Амстердам EMA също трябва да реши на 25 октомври дали да одобри бустери на Moderna, каза Кавалери.

Pfizer заяви по-рано в четвъртък, че бустерната ваксина е 95,6 % ефективна срещу симптоматична инфекция.

Междувременно EMA заяви, че очаква да вземе решение в рамките на два месеца дали да разшири одобрението на Pfizer за деца на възраст от 5 до 11 години, след като производителите му представиха данни миналата седмица.

Регулаторът също очаква да започне проучване през следващата седмица на данните за ефективността на перорално лекарство за Covid, произведено от американската фармацевтична компания Merck, каза Кавалери.

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

За хора с нормална имунна система да са минали поне шест месеца след втората доза

Припомняме, че в началото на октомври стана ясно, че COVID-19 хапче, разработено от американските фармацевтични компании Merck и Ridgeback, e намалило наполовина вероятността от смърт или хоспитализация от вируса в проучване, показват междинните резултати.