Европейският парламент ще гласува в 19.00 ч. българско време днес споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. За утвърждаването на документа ще бъдат необходими гласовете на обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала в Брюксел.

Завършващата кратка сесия на ЕП ще бъде последната за 72-ма британски евродепутати. Техните места предстои да бъдат преразпределени. От февруари общият брой на евродепутатите намалява - от 751 досега, на 705 занапред.

Барние: Лондон трябва да изясни търговските си стандарти след Брекзит

Барние: Лондон трябва да изясни търговските си стандарти след Брекзит

Ейре иска да не се въвежда твърда граница

За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати. Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави. Това не засяга България и нашата страна ще запази броя от 17 евродепутати.

Ако днес евродепутатите съберат необходимото мнозинство за одобряване на споразумението с Великобритания, то ще влезе в сила при одобрение с квалифицирано мнозинство "на подпис" от Европейския съвет.

Ирландия: ЕС има предимство на преговорите с Лондон след Брекзит

Ирландия: ЕС има предимство на преговорите с Лондон след Брекзит

Премиерът на Ирландия предупреди Великобритания, че Брекзит е далеч от приключване

Процедурата трябва да приключи до 31 януари, когато знамето на Великобритания пред ЕП ще бъде свалено и отнесено в Музея на европейската история. С настъпването на 1 февруари ще завърши британското членство в ЕС.