Бившият нидерландски външен министър Вопке Хукстра все още не е потвърден като нов комисар на ЕС по въпросите на климата след неубедително изслушване в Европейския парламент вчера, съобщава "Юроактив".

Дясноцентристкият консерватор беше наясно, че ще се сблъска с въпроси от парламента относно "търговските позиции", които е заемал в петролната компания "Шел" преди двадесет години. Отделно, петиция, предупреждаваща за опасностите от назначаването му, събра 100 000 подписа.

Хукстра се нуждаеше от подкрепата на поне четири политически групи, за да спечели официално одобрение на пленарната асамблея на парламента в четвъртък.

Нидерландия предлага външния си министър за еврокомисар

Нидерландия предлага външния си министър за еврокомисар

Хьокстра е финансов министър от 2017 г. до началото на 2022 г.,

"Можем да го направим", обеща той в края на 15-минутната си встъпителна реч, поставяйки кандидатурата си върху платформата на политическата "приемственост", "амбиция" и "обхват".

След часове обсъждане обаче дискусиите бяха прекратени.

"Координаторите на комисията по околна среда току-що решиха да преустановят окончателното си решение относно номинацията на еврокомисаря по климата Вопке Хукстра до утре следобед", заяви след вчерашното заседание френският евродепутат Паскал Канфин, който председателства парламентарната комисия по околна среда.

Решението за Хукстра трябва да бъде взето днес следобед след изслушване на социалдемократа Марош Шефчович, който е номиниран да поеме работата по координиране на цялостната зелена политика на ЕС.

Преди гласуването Канфин заяви, че вземането на двете решения едновременно е начин за противоположните политически групи да се уверят, че кандидатът на съперника им ще бъде одобрен само при одобрението и на техния собствен кандидат. И двамата се нуждаят от подкрепа от 2/3 от комисията, за да бъдат потвърдени.

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

В ЕС се договориха за климатичен закон за намаляване на емисиите

Закон за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55%