Европейският парламент отложи запланувания вот за признаване на Палестина за държава с три седмици, след като евродепутатите не постигнаха консенсус за гласувания текст, обявиха източници от Израел и Европа, съобщават израелски медии.

Парламентът трябваше да дебатира и гласува в четвъртък, но ще обсъди „Признаването на Палестина за държава", предложено от левите в парламента, в сряда и ще го гласува на 18 декември, разкриха източници от ЕС.

Молбата за отлагането е от страна на Европейската народна партия, добавиха те.

Утре по време на пленарната сесия в Страсбург депутатите ще обсъдят различни аспекти за евентуално признаване на Палестина. Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини ще участва в дебата, поясниха източниците.

Израел изрази задоволство от отлагането на гласуването. Говорител на външното министерство на Израел изрази надежда депутатите в ЕП да преосмислят и разберат, че подкрепата за Палестина е контрапродуктивна, ако не идва от директни преговори между Израел и палестинците.

ЕП отложи гласуването заради няколко причини, казаха израелски източници. Първата е свързана с това, че различните фракции все още не са си подготвили позициите си по въпроса. Френските социалисти подкрепят признаване на Палестина, докато германските социалдемократи са най-вероятно против.

Вече парламентите на Великобритания, Ирландия и Испания гласуваха решения, призоваващи техните правителства да признаят Палестина за държава. Швеция призна Палестина за държава. Франция и Словения ще гласуват в близките дни. Дания също трябваше по план да стори това тези дни, но днес източници обявиха, че вотът е отложен за януари.

В петък германският канцлер Ангела Меркел каза, че „едностранното признаване" на Палестина не води към решението за две държави.