Европейският парламент подкрепи резолюция за признаване на Палестина за държава, съобщава БиБиСи.

В полза на документа гласуваха 498 депутати, против - 88, а 111 се въздържаха.

Резолюцията не е обвързваща. Подготвеният от пет парламентарни групи текст „принципно" подкрепя признаване на Палестина за държава и решението за две държави - Израел и Палестина.

В оригиналния текст, подготвен от Зелените, социалистите, левицата, се призоваваше ЕС да признае Палестина за държава без условия. Обаче след възражения от някои депутати, новият текст призовава за признаване на Палестина като резултат от мирни преговори с Израел.

ЕП подкрепи „признаването на палестинската държавност и решението, основано на съществуването на две държави и счита, че те следва да вървят паралелно с развиването на процеса на мирни преговори, който следва да се придвижи напред", се отбелязва в резолюцията.

Европейският парламент отново подчерта „своята силна подкрепа за решението, основано на съществуването на две държави въз основа на границите от 1967 г., при което Йерусалим е столица и на двете държави и държавата Израел, чиято сигурност е гарантирана, и една независима, демократична и жизнеспособна съседна държава Палестина съществуват една до друга в мир и сигурност, въз основа на правото на самоопределяне и пълното спазване на международното право".

Европейските депутати осъдиха най-категорично всички актове на насилие и тероризъм.

Парламентът наблегна на необходимостта от укрепване на авторитета на автономното палестинско правителство и настоя всички палестински фракции, включително Хамас, да прекратят вътрешните разделения.

Резолюцията напомня, че израелските селища са незаконни според международното право, призовава ЕС да се превърне в естествен посредник за постигането на мир в Близкия изток и настоя Висшият представител за европейската външна политика да спомогне за формирането на обща позиция на ЕС по тези цели.

Документът даде ход на инициативата „Парламентаристи за мир", която има за цел да обедини европейски, израелски и палестински парламентаристи.

Великобритания, Франция и Испания вече прокараха подобни резолюции, а Швеция на 30 октомври стана първата европейска страна, признала Палестина за държава.

Междувременно днес палестинците ще се опитат да вкарат за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за прекратяване на израелската окупация на палестински територии до 2016 година.