Европейският парламент поиска от членовете на своята подкомисия по отбрана да проверят телефоните си за шпионски софтуер след откриването на следи от хакерска намеса на две устройства, пише "Политико"

Според вътрешен имейл, телефоните на членовете и персонала на подкомисията по сигурност и отбрана на Европарламента (SEDE) са били атакувани със софтуерни инструменти за наблюдение.

Всички законодатели в подкомисията са били посъветвани да представят телефоните си в ИТ службата на институцията, за да бъдат проверени за шпионски софтуер.

Тези нови разкрития следват след предишни инциденти с други членове на Европейския парламент, атакувани с шпионски софтуер. През 2022 г. разследващи разкриха, че телефоните на членовете на движението за независимост на Каталуния, както и на гръцкия член на Европейския парламент Никос Андрулакис, са били заразени с хакерски инструменти.

ИТ службата на парламента е в повишена готовност за кибератаки и чуждестранна намеса, като цялостната киберсигурност на институцията е от решаващо значение предвид предстоящите европейски избори през юни.

Полша започна разследване по скандала с подслушванията

Полша започна разследване по скандала с подслушванията

Твърди се, че и членове на бившата управляваща партия са били подслушвани