Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро неотдавнашни коментари на говорителя на Пентагона, в които той твърди, че е имало цивилни жертви в операцията на Турция под наслов "Маслинова клонка" за прогонването на "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди от северозападния сирийски регион Африн, съобщават турските медии.

Говорейки пред областните председатели на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара, Ердоган подчертал, че това, което най-много тревожи Турция, е лицемерието и лекомислието, демонстрирани от някои страни, които Турция смята за свои съюзници и с които има дълбоки политически и военни отношения.

Турция да се съсредоточи върху „Ислямска държава” в Сирия, призова Пентагонът

Турция да се съсредоточи върху „Ислямска държава” в Сирия, призова Пентагонът

Матис се срещна с турския си колега

"Вчера говорителят на Министерството на отбраната на една от тези страни, безочливо, без никакъв свян, заяви, че в Африн умират цивилни граждани, хората не могат да се завърнат по домовете си заради насилието. Вие сте бездушни, неморални, не усещате никакъв дискомфорт от избиването на стотици деца, жени и възрастни всеки ден в Източна Гута, но вие сте разтревожени от борбата срещу терористите и разпространявате фалшиви новини", коментира Ердоган.

Ердоган има предвид изявленията на говорителя на Пентагона Адриан Галоуей на 21 февруари, който заяви, че САЩ са разтревожени за последиците от операцията върху цивилното население, като американските власти ще направят всичко възможно в контактите си с турските си колеги да намалят вредата за цивилните.

В речта си Ердоган посочил, че 415 кв. км от територията на Африн сега е под контрола на Турция, а 1873 терористи са били "неутрализирани".

Той добавил, че Турция очаква следващата фаза на продължаващата операция в Африн да протече по-бързо, след като стратегическите хълмове в региона вече били до голяма степен прочистени от терористи.