Анкара е готова да предостави на Египет необходимата й помощ за осъществяване на демократичния преход.

Това заяви турският премиер Реджеп Таийп Ердоган в Кайро, който започна своето „турне" в страните, обхванати от „арабската пролет" (Египет, Либия и Тунис.). Предстоят посещения в Тунис и Либия. Целта на тези посещения е са подпомогне установяването на демокрацията в тези страни, както и да се обсъдят стратегическите партньорства в близкоизточния регион.

„Турнето" на Ердоган започна от Египет, който е най-перспективния партньор на Турция в Близкия Изток. Двудневният престой на турския премиер в египетската столица е изключително натоварен. Предвидени са срещи, на които ще се обсъди двустранното сътрудничество не само в областта на политиката и икономиката, но и в културата, междупартийното сътрудничество и религията.

Турският премиер ще обяви създаването и провеждането на първото заседание на Съвета за стратегическо партньорство между Египет и Турция. Според експерти този съвет ще засили регионалнот влияние на Турция и Египет, включително и при решаването на наболелите в последно време въпроси в Близкия Изток.

За по-късно днес е предвидена среща между Реджеп Таийп Ердоган и действащия ръководител на Египет - шефът на Висшия съвет на въоръжените сили, маршал Хюсеин Тантави, както и с египетския премиер Исам Шараф.

Това посещение предизвика особен интерес и заради обтегнатите отношения на Турция и Египет с Израел. Турските власти вече повече от година искат извинение от Израел за атаката срещу хуманитарния конвой, при която загинаха осем турски граждани. Египет пък „охладня" заради разстреляните погрешка от израелските военни шестима египетски военнослужещи в района на съвместната граница.

В Кайро започват и преговорите между Ердоган и генералния секретар на Лигата на арабските държави, предвидено е обръщение на турския премиер към арабския и ислямския свят. Предполага се, че своята реч Ердоган ще произнесе от трибуната на университета в египетската столица, където преди две години аналогично послание отправи американският държавен глава Барак Обама.

След Египет, Ердоган заминава за Либия и Тунис. Той вече обеща на младите арабски демократи всестранната подкрепа на Анкара както в областта на политиката, така и в икономическо отношение.