Москва иска да е домакин на среща между сирийския президент Башар Асад и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви специалният пратеник на руския президент по въпросите на Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от ТАСС.

Относно евентуална среща Асад-Ердоган в Русия, той подчерта, че Москва подкрепя подобни разговори.

"Повтарям, че Турция трябва да обмисли това (възможността за провеждане на среща в Русия - ТАСС), като ние настояваме, че такава среща може да бъде положителна и полезна като цяло и работим за това", добави Лаврентиев.

По повод изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който заяви, че все още не е назрял моментът за среща между Асад и Ердоган, високопоставеният руски дипломат изтъкна, че комуникацията между двамата зависи от тяхното желание, а не от времето.

Ердоган ще нормализира отношенията с Асад

Ердоган ще нормализира отношенията с Асад

Нова политика на Анкара

"Настояваме, че най-важно е желанието за среща и можем да усетим такива знаци от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който посочи, че Сирия и Турция трябва да работят за нормализиране на двустранните отношения", подчерта Лаврентиев.

След разговорите на Ердоган с руския президент Владимир Путин в Сочи в началото на август турските медии съобщиха, че Анкара обсъжда установяване на пряк диалог между лидерите на Турция и Сирия. Турски официални лица съобщиха, че все още не се планират подобни преговори и че Анкара и Дамаск са поддържали комуникация само чрез разузнавателните си служби.

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Анкара ще започне сухопътна операция в удобен за нея момент

След срещата на върха на Европейската политическа общност в Прага на 6 октомври Ердоган заяви, че въпреки че в момента не може да става въпрос за среща с Асад, той може да се срещне със сирийския лидер, "когато настъпи подходящият момент".

На 27 ноември турският лидер отбеляза, че отношенията между Анкара и Дамаск може да се подобрят, както и диалогът на страната му с Кайро.

Миналата седмица Ердоган се закани да предприеме сухопътна операция в Северна Сирия срещу базираните там кюрдски организации. Заплахите му са свързани с бомбения атентат в Истанбул на 3 ноември, при който загинаха шестима души, а десетки бяха ранени.

От своя страна Русия призовава за намаляване на напрежението по границата на Турция със Сирия.