Турският президент Тайип Едроган трябва да "уважава върховенството на закона и свободата на медиите и журналистите". Това обяви новият германски президент Франк-Валтер Щайнмайер по време на речта си за встъпване в длъжност, цитиран от ДПА.

След полагане на клетва по време на съвместно заседание на парламента, Щайнмайер призова турския президент да освободи Дениз Юсел. Той е германски журналист, задържан по обвинения за тероризъм в Турция тази година.

"Прекратете тези неописуеми нацистки сравнения", заяви Щайнмайер в отговор на коментарите на Ердоган, свързващи германското правителство с нацисткия режим. "Не късайте връзката към онези, които искат да имат партньорство с Турция", допълни той.

Германия и Турция са въвлечени в скандал заради усилията на Анкара да агитира турските емигранти в Европа да гласуват с "да" на референдума през април. Целта му е да се разширят правомощията на Ердоган и да се отслаби парламентът.

Обикновено дипломатичният Франк-Валтер Щайнмейер използва остри думи за президента Доналд Тръмп по време на изборната кампания в САЩ миналата година, сравнявайки го с "проповедник на омраза".

61-годишният социалдемократ Щайнмайер бе заменен като министър на външните работи от вицеканцлера Зигмар Габриел по-рано тази година. Той ще бъде приет с военни почести в двореца "Белвю" в Берлин по-късно днес.

"Ройтерс" допълва, че Франк-Валтер Щайнмейер е използвал първата си реч като президент, за да отправи рязко предупреждение към турския президент Ердоган. Той подчерта, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което държавата му е постигнала през последните години и да увреди връзките с нейните партньори.

"Начинът, по който ние гледаме на Турция, се характеризира с тревога, че всичко, което е изградено през годините и десетилетия ще се разруши", заяви Щайнмайер.

"Президент Ердоган, вие застрашавате всичко, което вие заедно с други, сте изградили", допълни новият германски държавен глава. Той допълни, че ще приветства правдоподобни знаци за успокояване на ситуацията.