Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро италианския премиер Марио Драги за това, че го нарече "диктатор", подчертавайки, че това било просташко, съобщава "Франс прес".

"Коментарът на италианския премиер е равносилен на пълна наглост, пълна простащина", коментира Ердоган във видеоклип, публикуван в "Туитър".

"Във време, когато се надявахме отношенията между Турция и Италия да достигнат добра точка, този човек, наречен Драги, за съжаление разруши отношенията", настоя още турският държавен глава.

Премиерът на Италия нарече Ердоган "диктатор", Турция бясна

Премиерът на Италия нарече Ердоган "диктатор", Турция бясна

Определи като "унижение" отношението към Урсула фон дер Лайен

Преди дни Драги говори пред медиите в Рим за посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел при Ердоган.

Фон дер Лайен не получи стол по време на срещата, а седеше отстрани на диван. Драги определи това като "унижение" за ръководителя на комисията.

Турските власти отхвърлиха вината за инцидента, като заявиха, че били приложили протоколни инструкции, получени от Брюксел.

В първите си публични коментари за епизода Ердоган подчерта, че коментарите на Драги застрашавали турско-италианските отношения.

Ердоган също така призова Драги, когото той посочи, че бил назначен и не бил избран от народа, да погледне назад в историята на Италия, в очевидна препратка към управлението на фашисткия диктатор Бенито Мусолини.

"Преди всичко вие трябва да сте наясно с вашата история, за да направите такъв коментар за Тайип Ердоган, но ние виждаме, че не сте", отбеляза турският президент.

Шарл Мишел не можел да спи добре след "Дивангейт"

Шарл Мишел не можел да спи добре след "Дивангейт"

Ако можех, щях да се върна назад и да поправя случилото се, разкайва се той