Турският президент Реджеп Ердоган, който е в Италия, за да присъства на сесия на високо ниво на срещата на върха на лидерите на Г-7, е провел поредица от двустранни срещи със световни лидери.

Той е разговарял включително и с американския си колега Джо Байдън, съобщават CNN Turk и "Анадолската агенция".

Г-7 договори 50 млрд. долара за Украйна

Г-7 договори 50 млрд. долара за Украйна

Те ще дойдат от замразените руски активи

Турският президент се срещна със своя колега от ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян. Двамата са обсъдили ситуацията в Газа. Известна е острата позиция на Ердоган към израелските действия. 

Установяването на незабавно и постоянно прекратяване на огъня в разкъсваната от войната Ивица Газа и лесното доставяне на помощ за хуманитарни нужди, изпратена в региона за палестинците, трябва да се считат за основни точки от дневния ред, отбеляза Ердоган, добавяйки, че трябва да се положат усилия в това отношение.

Ердоган участва в заседание, посветено на Африка и Средиземноморието, в частност във връзка с развитието на изкуствения интелект и енергетиката там.

В изявлението си в профила си в социалните медии след сесията на високо равнище на Г-7 президентът Реджеп Тайип Ердоган написа:

"Бих искал да подчертая, че очакваме по-честен, приобщаващ и реалистичен подход от страните от Г-7 при разрешаването на глобални проблеми и регионални конфликти."

Ердоган обвини Нетаняху във варварство

Ердоган обвини Нетаняху във варварство

За пореден път критикува остро израелските действия

Ердоган продължава контактите си с Италия. 

Войната в Газа избухна, когато бойци на "Хамас" нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки повече от 250 заложници, според израелски данни.

Израел отговори с военно нападение срещу ивицата Газа, което уби повече от 37 000 палестинци, според здравното министерство на Газа. Израел твърди, че кампанията му има за цел да премахне "Хамас" като заплаха и да освободи останалите заложници.

Убийството на стотици палестинци при военната атака на Израел за освобождаване на четирима заложници в Газа през уикенда може да е военно престъпление. Това съобщи Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR).