Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Русия, че снабдява екстремистите от Кюрдската работническа партия (ПКК) с противовъздушни оръжейни системи и ракети, съобщават турски проправителствени медии, цитирани от „Ройтерс”.

Говорейки пред репортери на борда на самолета си след посещение в югоизточната провинция Диарбекир през уикенда, Ердоган обвинил Москва за прехвърляне на въоръжение към ПКК през Ирак и Сирия.

"В момента терористите използват зенитни оръдия и ракети, доставени от Русия. Сепаратистката терористична организация е оборудвана с тези оръжия. Те са им били предоставени през Сирия и Ирак", отбелязал турският президент.

„Сепаратистката терористична организация” е термин на турските управляващи, използван от адрес на ПКК, която води от три десетилетия бунтове срещу турската държава, при които загинаха повече от 40 хил. души, повечето бойци на ПКК в доминирания от кюрдите турски югоизток.

Докато Ердоган по-рано критикува остро Русия за подкрепата ѝ за кюрдските бойци в Сирия, най-новите му коментари изглежда са първите, които обвиняват Москва в снабдяването на ПКК с оръжия, която се разглежда като терористична групировка от Турция, САЩ и Европа.

Анкара също така смята сирийските кюрдски сили за терористична групировка и беше вбесена от руснаците и американците, подкрепили сирийските кюрди, които се сражават с терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия.