Президентът на Турция Реджеп Ердоган отхвърли твърденията на опозиционния алианс, че не може да се кандидатира на следващите президентски избори, съобщи hurriyetdailynews.com. 

Според опозицията, той няма право на участие, тъй като вече беше избиран два пъти през 2014 г. и 2018 г.

Предизборно отварят музей на Ердоган в Истанбул

Предизборно отварят музей на Ердоган в Истанбул

Посетителите ще могат да разгледат снимки и родословното дърво на турския лидер

"Турция използва нова правителствена система от изборите през 2018 г. Това означава, че се нулира системата. По причина и по закон президентът, избран през 2018 г., е първият президент на новата система", каза Ердоган по време на митинг в егейския вилает Денизли на 28 януари.

Опозиционният Национален алианс заяви, че Ердоган не може да се кандидатира на президентските избори в средата на май, тъй като конституцията гласи, че за президент може да бъде избиран само два пъти.

Ердоган разкритикува опозицията за безпочвени аргументи, като каза: "Виждат, че не могат да намерят кандидат и атакуват моята кандидатура. Аз съм президент от четири години и половина. Къде бяхте през това време? Защо не казахте всичко това преди? Променената конституция с гласовете на хората през 2017 г. е толкова ясна, че не оставя място за колебание относно моята кандидатура", каза той.

Супер вот: На 14 май в Турция гласуват за президент и парламент

Супер вот: На 14 май в Турция гласуват за президент и парламент

Новината съобщи Ердоган

Ердоган ще се кандидатира за президент като общ кандидат на Народния алианс, включващ управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото движение (ПНД). Националният алианс започна вътрешни обсъждания за определяне на свой общ кандидат, който да се състезава срещу Ердоган.

След като заяви, че опозицията вече е започнала да живее със страха от загуба на изборите, президентът подчерта още: "Но те не трябва да се страхуват. Победихме всички наши съперници на изборите, тъй като не одобряваме друг начин освен приемането върховенството на националната воля."

Ердоган се зарече да спечели изборите на 14 май.

Швеция и Финландия очакват членството в НАТО през лятото

Швеция и Финландия очакват членството в НАТО през лятото

Въпреки възраженията на Турция

Припомняме, че Швеция и Финландия също очакват изборите, като се надяват след тях Турция да каже "да" за присъединяването им в НАТО. Те вярват в положителния отговор, въпреки търканията относно тероризма и скорошния скандал с изгарянето на Корана.