Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди в събота, че страната му няма да  ратифицира кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, докато двете скандинавски страни не изпълнят обещанията, които са дали на Анкара, съобщи АФП.

"Докато обещанията, дадени на нашата страна, не бъдат спазени, ние ще поддържаме нашата принципна позиция, каза Ердоган в реч пред парламента в Анкара. Ние следим отблизо дали обещанията, дадени от Швеция и Финландия, се спазват или не и окончателното решение ще бъде на нашия парламент", добави той.

Швеция отново ще изнася оръжия за Турция

Швеция отново ще изнася оръжия за Турция

Стокхолм отмени забраната от 2019 г.

През май тази година Турция заяви, че е получила положителни сигнали за вдигане на ветото за членство в НАТО, което първоначално беше наложила на Швеция и Финландия.

От своя страна двете държави обещаха да не подкрепят кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да подкрепят мрежата на мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г. и която нарича терористична организация с акронима FETO.Ту

Досега 28 от 30 членки на НАТО са ратифицирали членството на Финландия и Швеция. Сред тях е и България. 

Само Унгария и Турция все още не са изпратили кандидатурите за членство в своите парламенти за ратификация.

Словакия ратифицира присъединяването на Швеция и Финладния към НАТО

Словакия ратифицира присъединяването на Швеция и Финладния към НАТО

126 депутати подкрепиха близането на страните в Алианса

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Швеция възобновява издаването на разрешения за износ на военно оборудване за Турция. Националният инспекторат по стратегически продукти на страната обяви, че е отменил забраната от 2019 г. Промяната в политиката на Швеция по въпроса е свързана с кандидатурата ѝ за присъединяване към НАТО.

Скандинавските страни поискаха членство в Алианса по-рано тази година след нахлуването на Русия в Украйна.