Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че турските служби за сигурност разполагат с доказателства, че убийството на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги е планирана афера от страна на саудитските власти.

Ердоган обяви случилото се като предварително и щателно планирано политическо убийство.

Останки от тялото на Кашоги открити в кладенец в консулството?

Останки от тялото на Кашоги открити в кладенец в консулството?

Това съобщи лидерът на турската опозиционна партия "Родина" Догу Перинчек

"Турция и светът ще бъдат удовлетворени, чак когато всички извършители и поръчители бъдат подведени под отговорност. Други страни трябва да участват в разследването", настоя турският държавен глава.

Той разкри, че саудитски екип от трима души е пристигнал със самолет в Истанбул ден преди (1 октомври) убийството на Кашоги, като те са посетили гори в Истанбул и крайбрежния град Ялова, два други екипа саудитци са пристигнали поотделно.

Съветник на принца на Саудитска Арабия за Кашоги: „Донесете ми главата на кучето”

Съветник на принца на Саудитска Арабия за Кашоги: „Донесете ми главата на кучето”

Съветникът Сауд ал Катани е част от вътрешното обкръжение на принц Мохамед бин Салман

По думите на Ердоган, камерите за видеонаблюдение на саудитското консулство в Истанбул са били махнати, като всички кадри са били изтрити. Той допълни, че кадрите от камерите показват, че Кашоги не е напускал консулството след влизането си.

Турският президент напомни, че на 4 октомври Саудитска Арабия отрече за проблем и инцидент с Кашоги на територията на консулството, като чак на 20 октомври обяви версията, че журналистът е починал при "юмручен бой" в консулството.

Анкара: Убийството на Кашоги е планирано по "дивашки начин"

Анкара: Убийството на Кашоги е планирано по "дивашки начин"

Надяваме се, че всичко ще бъде разкрито и отговорните ще бъдат наказани

Ердоган зададе няколко щекотливи въпроса: "Защо беше в Турция 15-членнния саудитски екип? По чии заповеди? Защо консулството не беше отворено незабавно за турските разследващи? Защо саудитците дадоха толкова много разминаващи се изявления? Кой е местният сътрудник, който е изхвърлил тялото на Кашоги? Саудитците трябва да отговорят на всички въпроси."

"Казах на саудитската делегация и на крал Салман, че генералният консул на Саудитска Арабия в Истанбул е немарлив и некомпетентен, след което той беше отзован в Рияд и беше освободен от длъжност", посочи Ердоган.

Принц Мохамед Салман свързан с убийството на Кашоги?
Обновена

Принц Мохамед Салман свързан с убийството на Кашоги?

Обръчът се затяга около престолонаследника

Той настоя, че крал Салман трябва да екстрадира убийците и уточни, че 18-те официални лица, които бяха арестувани от Саудитска Арабия, да бъдат предадени на Турция и да бъдат съдени в Истанбул. Той не спомена в речта си саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, но даде да се разбере, че не го смята за невинен.

Ердоган обаче изобщо не е споменал аудио и видеозаписите, с които по-рано турските власти обявиха, че разполагат, като те биха били изключително разобличителни за саудитските власти.