Американският президент Джо Байдън заяви, че в разговор вчера турският му колега Реджеп Тайип Ердоган е повторил желанието на Анкара да закупи изтребители F-16 от Съединените щати, съобщава "Ройтерс".

От своя страна американският лидер е посочил, че Вашингтон настоява Анкара да се откаже от възраженията си срещу присъединяването на Швеция към НАТО.

Двамата държавни глави са разменили забележките си при обаждането на Байдън на Ердоган, за да го поздрави за победата му на президентските избори в Турция в неделя.

"Разговарях с Ердоган. Поздравих го. Той все още иска да работи върху нещо по F-16. Казах му, че искаме споразумение с Швеция, така че да го направим", заяви Байдън, преди да напусне Белия дом за Делауеър.

Запитан дали очаква някакво движение от страна на Ердоган относно членството на Швеция в НАТО, той отвърна: "Повдигнах този въпрос пред него. Ще говорим по-подробно за това през следващата седмица".

Байдън иска от Конгреса да подпише F-16 за Турция и се готви за F-35 за Гърция

Байдън иска от Конгреса да подпише F-16 за Турция и се готви за F-35 за Гърция

Турция ще получи 40 изтребителя F-16 и комплекти за модернизация на 79 ф-16, а Гърция 30 изтребителя F-35

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г. За получаване на членство обаче парламентите на всички 30 страни от НАТО трябва да ратифицират кандидатурите им.

Финландия се присъедини към НАТО през април, но членството на Швеция беше възпрепятствано от възраженията на Турция и Унгария.

Турция се опита да купи F-16 на стойност 20 милиарда долара и близо 80 комплекта за модернизация от Съединените щати. Сделката обаче беше прекратена след възражения от страна на Конгреса на САЩ поради отказа на Анкара да даде зелена светлина на разширяването на НАТО, нейните данни за човешките права и политиката ѝ за Сирия, въпреки че администрацията на Байдън многократно е заявявала, че подкрепя продажбата.

По-рано тази година Конгресът на САЩ одобри много по-малък пакет в размер на 259 милиона долара, включващ надстройки на софтуера за авионика за настоящия турски флот от изтребители F-16. Това се случи дни след като Турция ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО.

Турция скоро очаква одобрение от САЩ да ѝ продадат F-16

Турция скоро очаква одобрение от САЩ да ѝ продадат F-16

Процедурата може да бъде завършена до два месеца

Администрацията на Байдън многократно е отхвърляла твърдения за "танто за танто" по отношение на продажбата и разширяването на НАТО. През януари обаче турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че американската страна е дала да се разбере, че одобрението на кандидатурите за НАТО ще се гледа положително от Конгреса.

През февруари в писмо до Байдън сенатори посочиха, че отказът на Турция да ратифицира протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия към Алианса, ще "постави под въпрос тази предстояща продажба" на F-16.

Източник, запознат с дискусиите, разкри, че Съединените щати преди това са предупредили Турция, че ще бъде трудно да накарат Конгреса да одобри сделката за F-16, ако Анкара не даде зелена светлина на Швеция.

Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Турция оставила отворена вратата за Швеция в НАТО

Но всичко зависи от действията на Стокхолм

Турция ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО в края на март, но продължава да има възражения срещу членството на Швеция, тъй като твърди, че Стокхолм дава убежище на членове на екстремистки групи, които счита за терористи. Унгария също все още не е одобрила кандидатурата на скандинавската страна.

Присъединяването на Швеция към НАТО до средата на юли, когато Алиансът ще проведе среща на лидерите в Литва, е сред основните приоритети за Вашингтон.

В изявление относно разговора между Байдън и Ердоган от турското президентство посочиха, че двамата лидери са се съгласили да задълбочат сътрудничеството по всички аспекти на двустранните си отношения, които са нараснали по важност предвид регионалните и глобалните предизвикателства.