Турският президент Реджеп Ердоган в понеделник призова за пореден път за международни действия в Газа, съобщава Анадолската агенция. 

Той настоя да се сложи край на "кръвожадността" на Израел и систематичното потисничество на палестинците.

Държавният глава направи изявлението чрез видеоконференция пред членове на Партия на справедливостта и развитието (АК) по случай ислямския празник Курбан Байрам, Ердоган каза, че палестинският народ, който е бил подложен на окупация и систематично клане в продължение на 76 години, отново прекарва празника в тъга и копнеж за мир.

"Болката от 38 000 наши братя, убити от геноцидната израелска администрация, разкъсва сърцата ни като нация и като мюсюлманска общност. Преминаваме през дни на изпитание не само за нашата мюсюлманска идентичност, но и за нашата човечност. Да покажем реакция на клането в Газа е не само наш дълг на братство, но и наш хуманитарен дълг. Светът трябва да вземе мерки срещу кръвожадността на Израел и незабавно да предотврати кланетата, на които сме свидетели всеки ден", каза той.

Ердоган обсъди Газа със световни лидери в Италия

Ердоган обсъди Газа със световни лидери в Италия

В рамките на срещата на Г-7

Турският президент също така обвини администрацията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че е подпалила целия регион, включително собствените си граждани, за да удължи политическия си живот.

"Ясно предадохме тази позиция на нашите колеги миналата седмица по време на посещението ни в Испания и на срещата на върха на лидерите на Г-7 в Италия. Ние мобилизирахме всичките си ресурси, за да установим постоянен мир в нашия регион и да подведем отговорните за геноцида", добави той.

Той припомни, че Анкара се присъедини към в делото за геноцид срещу Израел в Международния съд, както и че спря търговските транзакции с Израел, за да окаже натиск върху Израел да се съгласи на постоянно прекратяване на огъня.

Ердоган подчерта усилията на Турция да обедини ислямския свят и да увеличи броя на страните, които признават палестинската държава.

"Ние не мълчим за трагедиите, които се случват в други краища на ислямския свят, както и в Газа. Нашите усилия продължават да сложим край на братския конфликт в Судан, който продължава повече от година. От Либия до Сомалия, от Афганистан до Йемен, навсякъде, където има проблеми, нестабилност или трагедия, ние се притичваме на помощ на потиснатите без дискриминация.

Пренебрегвайки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня, Израел беше подложен международен натиск на фона на продължаващата си брутална офанзива срещу Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври 2023 г.

Припомняме, че повече от 37 300 палестинци са били убити оттогава в Газа, повечето от тях жени и деца, а повече от 85 000 други са ранени, според местните здравни власти.

Повече от осем месеца след началото на израелската война огромни участъци от Газа лежат в руини сред осакатяваща блокада на храна, чиста вода и лекарства.

Ердоган обвини Нетаняху във варварство

Ердоган обвини Нетаняху във варварство

За пореден път критикува остро израелските действия

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд, чието последно решение нареди на Тел Авив незабавно да спре операцията си в Рафах, където над един милион палестинци са потърсили убежище от войната, преди да бъде нападнат на 6 май.

Междувременно, генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) Филип Лазарини съобщи, че военните действия продължават в Рафах и южната част на Газа, въпреки съобщението на израелската армия от вчера. Целта на тактическите паузи е да позволи на хуманитарната помощ да влезе в района.

През уикенда Израел обяви ежедневни паузи от 05:00 GMT до 16:00 GMT в района от кръстовището Керем Шалом в Южен Израел до пътя Салах ал-Дин и след това на север. По-късно беше изяснено, че нормалните операции ще продължат в Рафах, като основен фокус на операцията в южната част на Газа.

Нетаняху разкритикува обявените от военните планове за ежедневни паузи в боевете по един от главните пътища към палестинския анклав.

Израелската армия заяви по-рано, че нейните сили продължават съсредоточени, базирани на разузнаване операции в района на Рафах, които включват близки битки с екстремисти и изземване и унищожаване на оръжия.

Допълнително, към момента все още се очаква развитие по възможността за споразумение за мир между Израел и "Хамас". След като в края на миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов тристепенен план за окончателно прекратяване на военните действия, редица държави призоваха и двете страни да предприемат действия за мир. "Хамас" обяви готовност за цялостно споразумение за примирие в Газа.

Израел въвежда ежедневни тактически паузи в Газа
Обновена

Израел въвежда ежедневни тактически паузи в Газа

Целта е да се осигурят възможности за доставки на повече помощ за анклава

Нетаняху разпусна шестчленния военен кабинет. Това бе очакван ход, предприет, след като бившият армейски генерал Бени Ганц подаде оставка.

Нетаняху беше изправен пред искания от страна на националистическо-религиозните партньори в своята коалиция, министъра на финансите Бецалел Смотрич и министъра на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, той да бъде включен във военния кабинет - ход, който би засилил напрежението с международните партньори, включително Съединените щати.

Ганц - бивш министър на отбраната, се присъедини към кабинета на Нетаняху след нападението на "Хамас" на 7 октомври като министър без портфейл. В средата на май - осем месеца след началото на войната, той за първи път заплаши да подаде оставка, ако правителството не представи следвоенен план за Газа до 8 юни.

Нетаняху разпусна военния кабинет

Нетаняху разпусна военния кабинет

Очакван ход след оставката на Бени Ганц

Според проучванията на общественото мнение при предсрочни избори Ганц би имал добри шансове да замени Нетаняху на премиерския пост.