Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се нахвърли на Австрия, след като в петък австрийският канцлер Себастиан Курц обяви, че предизборните агитации, свързани с насрочените за юни избори в Турция, ще бъдат забранени, съобщава "Франс прес".

"Взетите от Австрия мерки ще се обърнат срещу нея", предупреди Ердоган и подчерта: "Борбата на Турция за демокрация не може да бъде спряна лесно."

Той се зарече, че онези, които се опитат да попречат на турската демокрация, "ще платят цената".

По повод обявените от него предсрочни избори, турският президент посочи, че се подготвя негова среща в чужбина с 10-11 хиляди избиратели, но не съобщи в коя страна.

Виена забранява на турски политици да агитират на австрийска земя

Виена забранява на турски политици да агитират на австрийска земя

Турското лидерство се опитва да експлоатира турските общности в Европа

Ердоган изтъкна още, че съдбата на двамата задържани в Турция гръцки войници е свързана с решението на Гърция дали да екстрадира осемте турски военнослужещи, избягали там след неуспешния преврат през юли 2016 г.

"Ако ни дадат предполагаемите участници в опита за преврат, ще вземем под внимание" съдбата на гръцките войници, добави той.

Анкара не спира да изисква предаването на осемте военни. Атина не приема искането и отказва да обвързва този случай със съдбата на гръцките войници, за които твърди, че са навлезли по погрешка на турска територия.

Гърция се превърна в сигурно убежище за превратаджии, бясна Турция

Гърция се превърна в сигурно убежище за превратаджии, бясна Турция

Било неприемливо