Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече, че Турция ще осуети всеки опит на сирийските кюрди, които тя етикетира като "терористи", да създадат кюрдска държава в северната част на Сирия, съобщава "Франс прес".

Анкара разглежда "Отрядите за народна защита" (YPG) и политическото им крило Кюрдската демократична партия (PYD) на сирийските кюрди като терористична групировка. Ала САЩ е близък съюзник със сирийските кюрди в битката срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.

"Ние няма и никога няма да позволим така наречената държава да бъде създадена от PYD и YPG в Северна Сирия", подчерта Ердоган в реч в Анкара.

"Те искат да създадат коридор за терор в Северна Сирия, достигащ до Средиземно море", посочи турският държавен глава.

Сирийските кюрдски групировки контролират два "кантона" в североизточната част на Сирия, както областта Африн в западната част на страната.

Ердоган добавил, че Турция ще продължи да се бори срещу терористичните организации, "където и да ги открием", имайки предвид YPG, които според Турция са сирийският филиал на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава на територията на Югоизточна Турция.

Вчера Ердоган изтъкна, че съвместна военна операция с Иран срещу кюрдските екстремисти, които "представляват заплаха", включително ПКК, е "винаги на дневен ред". То говори след посещение през миналата седмица на началника на иранските въоръжени сили.

Турция и Иран обсъждат съвместни военни действия срещу кюрдите

Турция и Иран обсъждат съвместни военни действия срещу кюрдите

По-конкретно срещу ПКК