Русия все повече се опитва да дестабилизира Молдова. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на срещата си с молдовския президент Мая Санду.

По негови думи Москва и нейните подставени лица са използвали енергия, кибератаки, организирали са протести "и други разрушителни дейности".

Мишел посочи, че досега Европейският съюз е отделил над 1 милиард евро "за подкрепа на устойчивостта и стабилността на Молдова", като се очаква Европейската комисия да представи друг помощен пакет преди лятото.

Въпросът за началото на преговорите за присъединяване на Молдова към ЕС ще бъде разгледан скоро, увери той, цитиран от ТАСС.

Русия обеща подобаващ отговор на Молдова, ако подкрепи санкциите на ЕС

Русия обеща подобаващ отговор на Молдова, ако подкрепи санкциите на ЕС

Кишинев планира скоро да се присъедини към допълнителните антируски мерки

"Молдова вече положи значителни усилия. И е важно да продължи изпълнението на деветте стъпки (за присъединяване към ЕС - б.р.) според Европейската комисия", подчерта Мишел. Той разкри, че е обсъдил с президента Мая Санду "в дълбочина тези въпроси, особено всеобхватната реформа на съдебната система, борбата с корупцията и деполитизацията на държавните институции".

"Молдова може да разчита на пълната подкрепа на Европейския съюз по пътя към нашето семейство в ЕС", увери Мишел.

Председателят на Европейския съвет допълни, че е обсъдил подготовката за срещата на върха на Европейската политическа общност на 1 юни. Според него тя ще бъде "важен политически момент за обединяване на страни, които подкрепят стабилността и сигурността на нашия континент".

Молдова не се бои от война с Русия, докато Украйна се държи

Молдова не се бои от война с Русия, докато Украйна се държи

Въпреки опитите на Москва да дестабилизира страната

Молдова - малка страна с население от 2,6 милиона души, вклинена между Украйна и Румъния, е изправена пред множество проблеми - енергийна криза, нарастваща бедност и социално напрежение - които се изостриха от войната на Русия в Украйна.

Украйна и САЩ вече предупредиха за усилията на Русия да дестабилизира молдовското правителство.

Белият дом заяви, че "руски участници, някои от които понастоящем са свързани с руското разузнаване, се опитват да организират и използват протестите в Молдова като основа за подклаждане на изкуствено въстание срещу молдовското правителство".

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Според военния министър няма непосредствена военна опасност