Страните, които не споделят европейските ценности на човешко съчувствие и солидарност, не могат да разчитат да получават пари от фондовете на ЕС.
Това предупреди германският вицеканцлер и икономически министър Зигмар Габриел в интервю за германския в. „Билд".

Подновявайки заплахата, която за първи път отправи неговият колега в правителството, вътрешният министър Томас де Мезиер, Габриел посочи, че докато Германия е отваряла гимназии, казарми и жилища за семействата на бежанците, други страни „монтирали бодлива тел по техните граници и затваряли вратите".

Хърватия затвори границата си със Сърбия
Още...

Коментарите на Габриел са скрита или явна критика срещу Унгария, която изгражда гранична ограда по границите си със Сърбия и Хърватска, за да предотврати притокът от имигранти.

„Европа е общност на ценности, основани на човешкото съчувствие и солидарност. И тези, които не споделят нашите ценности, не могат да разчитат на нашите пари в течение на времето", подчертал Габриел.

„Ако това продължава по този начин, Европа е в опасност повече, отколкото беше от финансовата криза или кризата в Гърция", допълнил той.

Припомня се, че затварянето на границата и въвеждането на закони, които улесняват правителството да вземе крути мерки за справяне с имигрантите, е спомогнало унгарското правителство да намали притокът от имигранти, пътуващи през Австрия за Германия.