Европейският съюз прие в петък правна рамка, необходима за прилагане на санкции срещу физически и юридически лица в Ливан след едногодишна криза, която доведе страната до финансов колапс, отбелязва АП.

Инициативата, водена от френското правителство, има за цел да даде възможност за санкциониране на отговорните за подкопаване на демокрацията и върховенството на закона в тази близкоизточна държава.

"Все пак е от изключителна важност ливанското ръководство да остави настрана различията си и да работи заедно, за да формира правителство и да приеме необходимите мерки, за да насочи страната към устойчиво възстановяване", се заключава в изявлението от ЕС.

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Голям недостиг на гориво и медицински консумативи в Ливан

Ливан страда от една от най-тежките икономически кризи в света от повече от 150 години

Санкциите се изразяват в забрана за пътуване до държави от ЕС и замразяване на активи за лица и образувания. Наред с това на лицата и образуванията от ЕС е забранено да предоставят средства на лицата и образуванията, посочени в списъка със санкции.

На 7 декември 2020 г. Съветът прие заключения, в които отбеляза с нарастваща загриженост, че тежката финансова, икономическа, социална и политическа криза в Ливан продължава да се влошава през предходните месеци и че ливанското население е първото засегнато от все по-големите трудности в страната. Съветът подчерта спешната необходимост ливанските власти да осъществят реформи с цел възстановяване на доверието на международната общност.

Съветът също така призова всички ливански заинтересовани страни и политически сили да подкрепят спешното съставяне на надеждно и отговорно ливанско правителство, водено от тази мисия и способно да осъществи необходимите реформи.

Франция предупреди Ливан срещу "колективно самоубийство"

Франция предупреди Ливан срещу "колективно самоубийство"

Ливан се намира в тежка икономическа криза

Оттогава насам Съветът многократно е изразявал сериозна загриженост във връзка с влошаващото се положение в Ливан. Въпреки многократните призиви към ливанските политически сили и заинтересовани страни да действат в национален интерес и да не забавят сформирането на напълно оправомощено правителство, способно да отговори на неотложните потребности на страната и да осъществи критични реформи, не е постигнат напредък. Междувременно икономическото, социалното и хуманитарното положение в Ливан продължава да се влошава и хората продължават да страдат.

Съюзът е готов да използва всички свои инструменти на политиката, за да допринесе за устойчив изход от настоящата криза и да реагира на по-нататъшното влошаване на демокрацията и прилагането на принципите на правовата държава, както и на икономическото, социалното и хуманитарното положение в Ливан. На заседанието на Съвета по външни работи на 12 юли 2021 г. върховният представител обяви политическо разбиране, че ще бъде установен режим на санкции срещу лицата, отговорни за положението.

ЕС запазва ангажимента си да помага на Ливан и народа му да преодолеят настоящите предизвикателства и е готов да използва различните инструменти, с които разполага, за да направи това. Изключително важно е обаче ливанското ръководство да изостави различията си и да работи заедно за сформирането на правителство и прилагането на мерките, необходими за насочване на страната към устойчиво възстановяване. Стабилността и просперитетът на Ливан са от решаващо значение за целия регион и за Европа.