Европейският съюз организира 24-часово парти в метавселена на стойност 407 000 долара, но според журналиста Винс Чадуик, който е бил един от участниците, са дошли само няколко души, коментира "Бизнес инсайдър".

Миналата седмица събитието беше обявено като "плажно парти", предлагащо "музика и забавление", за да се постави началото на стратегията на ЕС "Global Gateway".

ЕС заяви пред новинарския сайт, че целта на профила на Общността в метавселена е да повиши осведомеността сред хората на възраст 18-35 години, които не са политически ангажирани, а залагат "предимно на TikTok и Instagram".

Чадуик разказва в Туитър за преживяването си на партито, като казва, че на него са присъствали само още петима души.

Той описва като озадачени разговорите с другите посетители на партито.

"Изпълнението е на един и същ диджей, който върти една и съща музика", казва един от потребителите, а Чадуик се пита дали не е сбъркал датата.

След това останалите посетители се отказаха - оставяйки единствено журналистът на галата едва по-малко от час след обявеното начало.

Facebook изгражда "метавселена", създава за целта 10 000 работни места в ЕС

Facebook изгражда "метавселена", създава за целта 10 000 работни места в ЕС

"Нова фаза на взаимосвързани виртуални преживявания"

Стратегията "Глобален портал" има за цел да събере 300 млрд. евро инвестиции до 2027 г., за да помогне на света да се възстанови след пандемията, в опит да се противопостави на влиянието на Китай.

След като видял партито в метавселената, един от дипломатите на ЕС казал пред лондонския вестник The Times: "Пекин сигурно се подмокря от смях. Щеше да е смешно, ако това не беше сериозен проект и ако не бяхме платили за всичко това."

ЕС не е отговорил веднага на искането за коментар от "Бизнес инсайдър".

Метавселената се сблъска с нови критики, след като Марк Зукърбърг обяви загуби и съкращения в своята компания Meta.