Говорителят на Европейския съюз по външните работи Петер Стано потвърди в понеделник, че главният преговарящ на блока ще се срещне с иранския си колега в сряда в Брюксел, за да обсъдят възобновяването на преговорите по ядрената сделка, съобщи АП.

"Мога да потвърдя, че двустранна среща с неговия ирански колега е планирана за тази седмица", каза Питър Стано, говорейки за заместник-върховния представител на ЕС по външната политика Енрике Мора.

Борел засегна иранската ядрена сделка на Г-7

Борел засегна иранската ядрена сделка на Г-7

Срещата на министрите е започнала с важна дискусия за Иран и КНДР

По-рано заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багери Кани разкри в поредица от туитове плановете си да се срещне с представителя на ЕС. Той отбеляза, че срещата ще бъде прелюдия, а не заместител на съществуващия виенски формат.

Той също така изрази надежда, че европейските партньори ще извикат Съединените щати и ще призоват "неучастващия да се откаже от миналите злонамерени политики и наследство".

Ядрената сделка с Иран беше сключена през 2015 г. от петте държави - постоянни членки на Съвета за сигурност, и Германия. Според условията по споразумението, Техеран не може произвежда или придобива плутоний и метален уран в продължение на 15 години. Целта на сделката беше да се прекратят опитите на Иран да създаде ядрено оръжие, като в замяна беше предприета отмяна на наложени преди това международни санкции, както и санкции от отделни страни.

През май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от сделката и отново ще наложи санкциите, които бяха в сила преди сключването й. По думите му, тя не е донесла мир и никога няма да го направи, а Техеран е водещият световен спонсор на тероризма.