Сделката за свободна търговия между Канада и Европейския съюз най-накрая може да бъде подписана следващата седмица, след спешни разговори рано днес.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред репортери, цитиран от Sky News, че са готови да подпишат сделката в четвъртък следващата седмица. 

Припомняме, че от подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) зависи отпадането на визите за България и Румъния за Канада от 2017 година. София и Букурещ са получили писмени уверения, че визите ще паднат от следващата година. Това все пак изглеждаше под въпрос, тъй като белгийският район Валония блокира споразумението и отказваше да се съгласи да го подпише. 

Продължилите 7 години разговори могат да предизвикат притеснение в Уайтхол за способността на Великобритания да изгради споразумение с Европейския съюз след Брекзит.

Провал на преговорите между Канада и ЕС за СЕТА

Провал на преговорите между Канада и ЕС за СЕТА

Не са успели да убедят управата на Валония

На пресконференция Шулц призна за въпросите, които са били от тази страна на Атлантика: "Проблемите на масата са европейски проблеми и ние трябва да ги решим".

"Аз съм голям оптимист, че ние можем да решим проблемите, които имаме в Европейския съюз", подчерта Шулц. Той допълни, че това вероятно е била решаваща среща.

От своя страна търговският министър на Канада Кристия Фрийланд заяви: "От гледна точка на Канада, нашата работа е свършена". "Свършихме преговарянето с много добро споразумение и Канада е готова да подпише това споразумение", подчерта тя.

"Сега топката е в полето на Европа и е време Европа да свърши своята работа. Много се надяваме, че това ще се случи", допълни канадският търговски министър.

Кристия Фрийланд заяви пред журналистите, че много се надява, че ще може да се върне в Европа след няколко дни, заедно с министър-председателя си, за да подпишат споразумението на 27 октомври.

Новото чувство на оптимизъм е в остър контраст със ситуацията от петък, когато Фрийланд напусна преговорите за Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА).