В Швеция се открива извънредната среща Русия - Европейски съюз. В Стокхолм силите ще се опитат да преодолеят разногласията в областите на енергетиката, международната търговия, правата на човека и борбата с климатичните промени.

Руската делегация в Стокхолм ще бъде ръководена от президента Дмитрий Медведев. Тя се надява да се постигне напредък към подписване на ново мащабно споразумение за сътрудничество между Русия и ЕС, тъй като такова няма вече две години. 
Срокът на предишното споразумение изтече през 2007 година, но тъй като нов документ не бе подписан в сила остана автоматично старият договор.

По думите на съветника на президента Сергей Приходко няма яснота по въпроса кога ще може да бъде подписано ново споразумение. Яснота за параметрите на новото сътрудничество Русия очаква и заради влизането в сила на Лисабонския договор, в чиято перспектива се очакват нови възможности за развитие на сътрудничеството.

Като основна цел на представители на ЕС в хода на тези преговори стои стремежът да се подсигурят безпроблемни доставки на руски природен газ. В контекста на миналогодишната криза с транзита на газ през Украйна, лидерите на общността ще се стремят да сложат ясни правила на масата на преговорите.

От ЕС признават зависимостта си от Русия. „Ние трябва да работим в тясно сътрудничество с Русия. Съществува високо ниво на взаимозависимост - ние зависим от доставките на руска енергия, а те от нашето потребление", коментира преди срещата министърът на външните работи на Финландия Александър Штуб.

В понеделник вече бе подписано споразумение за ранно предупреждение и реагиране при възникване на извънредни ситуации с доставките на газ - документ, който трябва да предотврати ситуации като миналогодишната криза.

На свой ред Русия е заинтересувана от строителството на газопровода „Северен поток" през Балтийско море, а също и от „Южен поток" - като и двата проекта заобикалят Украйна. За тази цел обаче и двата проекта трябва да бъдат подкрепени стабилно и от европейските държави.

Преди самата среща обаче се появиха информации, че Москва е против провеждането на срещата в Стокхолм, доколкото шведските лидери не веднъж в последно време отправя остри критики по адрес на Кремъл с обвинения в нарушаване на правата на човека.

Ситуацията с правата на човека в русия предизвиква обаче все повече безпокойство сред страните от ЕС. Това директно бе изразено от Сесилия Малмстром, министър по европейските въпроси на Швеция и представител в преговорите.
Позицията обаче на Москва се смекчи след като шведските власти дадоха съгласието си за строежа на „Северен поток".