ЕС и САЩ заявиха в Съвета за сигурност на ООН, че Русия трябва незабавно да прекрати военната си операция в Сирия, предадоха информационните агенции.

Припомняме, по искане на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и други страни беше свикано извънредно заседание на съвета заради бомбардировките в Сирия. 33-ма турски военни бяха убити при въздушен удар в провинция Идлиб.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да прекрати операциите на своите бойни самолети. Призоваваме и сирийските сили, и Русия, която ги подкрепя, да се изтеглят зад линиите, установени през 2018 г. за прекратяване на огъня." - заяви представителката на САЩ Кели Крафт.

По думите й, "форматът от Астана" за изход от конфликта, създаден приз 2017 г. по инициатива на Русия, Турция и Иран, е "изцяло разрушен" и няма възможност за връщане към него.

Страните от ЕС излязоха със съвместно изявление, което беше прочетено от постоянния представител на Белгия в ООН Марк Пекстен, председателстващ Съвета за сигурност през февруари. В документа страните от общността призовават Москва и Дамаск "незабавно да прекратят огъна" и да осигурят "безпрепятствен хуманитарен достъп" до пострадалите райони на Сирия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи обстрела в северозападната част на Сирия като "един из най-тежките моменти" на 9-годишната война и призова участниците в конфликта към примирие.

Представителите на Турция и Русия оцениха по различен начин събитията в Идлиб, предаде "Ройтерс".

НАТО категорично подкрепи Турция във връзка със ситуацията в Сирия

НАТО категорично подкрепи Турция във връзка със ситуацията в Сирия

Дамаск и Москва да зачитат международното право…

Според постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя, турските военни са предоставили на руската страна своите координати, които са били предадени на сирийската армия, за да се избегнат сблъсъци. "В предадените вчера координати не са споменати районите, в които загинаха турските войници", твърди Небензя. Той отрича руските сили да са оказвали подкрепа на сирийската армия в зоната, където са убити турските военни.

Постоянният представител на Турция в ООН Феридун Синирлиоглу оспори казаното от Небензя, като заяви, че данните от радарите показват полети на сирийски и руски самолети над района по време на бомбардировките.

"Турция не иска война, но при заплаха за своята сигурност няма да се поколебае да употреби сила", заяви турският дипломат, цитиран от агенция "Анадолу".

При въздушен удар в Идлиб на 27 февруари бяха убити 33-ма турски военни, 32-ма бяха ранени. Русия активно подкрепа силите на режима на Башар Асад, подчертават руските власти.

Русия праща кораби с крилати ракети край Сирия
Обновена

Русия праща кораби с крилати ракети край Сирия

Два F-16 излетяха от "Инджирлик", а ЕС иска деескалация, но ще защитава сигурността си