Европейският съюз призовава участниците в Общото събрание на ООН да подкрепят сключването на глобално споразумение за борба с пандемиите.

Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в речта си пред Общото събрание на ООН.

"Преодоляването само на тази пандемия не е достатъчно, защото следващите пандемии също трябва да бъдат предотвратени, настоя той. Затова генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус и аз искаме международно споразумение за пандемиите и призоваваме всички страни да подкрепят започването на преговори по този въпрос", каза той.

Този въпрос се повдига за пореден път. През март, Европейският парламент (ЕП) гласува 5.1 млрд. евро за бъдещи заплахи и пандемии.

Припомняме, че през август, Китай отново отряза СЗО за ново разследването за произхода на Covid-19, като заяви, че подкрепя научните, а не политическите усилия да се установи как е започнал вирусът.

ЕП гласува 5.1 млрд. евро за бъдещи заплахи и пандемии

ЕП гласува 5.1 млрд. евро за бъдещи заплахи и пандемии

Депутатите приеха програмата EU4Health...

Отново се засили натискът върху Пекин да обмисли нова разследване за произхода на пандемия, която уби повече от четири милиона души и парализира икономиките по света, откакто се появи за първи път в централния китайски град Ухан.

СЗО призова Китай да сподели необработени данни от най-ранните случаи на Covid-19, за да съживи разследването за произхода на болестта.

СЗО призова всички правителства да си сътрудничат, за да ускорят проучванията за произхода на пандемията и "да деполитизират ситуацията".

Дори ръководителят на СЗО каза, че първоначалната проверка във вирусологичните лаборатории на Ухан не е стигнала достатъчно далеч.

ЕС иска глoбален договор за бъдещи пандемии

ЕС иска глoбален договор за бъдещи пандемии

На срещата на Г-20 бе повдигнат въпросът