Оставащите страни по ядреното споразумение с Иран се договориха да продължат да работят за поддържане на търговията с Техеран, въпреки скептицизма, че това е възможно, след като санкциите на САЩ за прекратяване на продажбите на ирански петрол ще бъдат възобновени през ноември, съобщава "Ройтерс".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши през май да изтегли страната от споразумението и да възстанови икономическите санкции срещу Иран, включително онези, които се опитват да принудят неговите големи клиенти да спрат да купуват ирански суров петрол.

Джулиани: Режимът в Иран ще падне, санкциите работят

Джулиани: Режимът в Иран ще падне, санкциите работят

Часове след терористичната атака

В изявление след среща между представители на Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Иран, групата обяви, че са решени да разработят платежни механизми за продължаване на търговията с Иран въпреки скептицизма на много дипломати, че това ще бъде възможно.

"Като се има предвид спешността и необходимостта от конкретни резултати, участниците приветстваха практическите предложения за поддържане и разработване на платежни канали, особено инициативата за създаване на Средство със специално предназначение (SVP) за улесняване на плащанията, свързани с износа на Иран, включително петрол", се изтъква в съвместно изявление на групата страни.

Няколко европейски дипломати посочиха, че идеята за SPV е да се създаде бартерна система, подобна на тази, използвана от СССР по време на Студената война за размяна на ирански петрол за европейски стоки без посредничество на пари.

Лавров: Санкциите на САЩ са признак за криза на доларовата система

Лавров: Санкциите на САЩ са признак за криза на доларовата система

Москва ще предприеме "всички необходими мерки", за да прекрати зависимостта си от щатския долар

Идеята е да се заобиколят санкциите на САЩ, които трябва да бъдат възстановени през ноември, съгласно които Вашингтон може да отреже от американската финансова система всяка банка, която улеснява сделка за петрол с Иран.

Говорейки с журналисти след срещата, ръководителят на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини заяви, че решението за създаване на такова платежно средство вече е взето и че техническите експерти отново ще се срещнат, за да уточнят подробностите.

"На практика това ще означава, че страните членки на ЕС ще създадат юридическо лице, което да улеснява законните финансови сделки с Иран, което ще позволи на европейските компании да продължат да търгуват с Иран в съответствие със законодателството на ЕС и могат да бъдат отворени към други партньори в света", посочи Могерини.

Много дипломати и анализатори обаче са скептични, че подобно платежно средство може в края на краищата да осуети санкциите на САЩ, като се има предвид, че Америка може да промени законите си за санкции, за да забранят такива бартерни сделки.

Саудитска Арабия призовава за нови санкции срещу Иран 

Саудитска Арабия призовава за нови санкции срещу Иран 

Иранската армия обещава да отговори на всяко нарушение на международното право в пролива Ормуз