Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят на следващата си среща през декември възможното обединение на въоръжените си сили и намаляването на военните разходи, съобщи италианският премиер Силвио Берлускони.

Могат да бъдат спестени до половината от разходите, които всяка страна прави за издръжката на въоръжените си сили. Но не става дума само за икономии. Обединявайки въоръжените си сили, Европа ще разполага с военен потенциал, който може да си съперничи с този на САЩ, Русия и Китай, каза Берлускони.

По предложението на Италия, военното обединение на Европа трябва да започне със създаването на европейски военно-морски и военно-въздушни сили.

Рим от месеци настоява за засилване на интеграцията в сферата на въоръжените сили

Миналата година външният министър Франко Фратини в интервю пред „Таймс" заяви, че ще поиска да се разгледа и въпроса за създаване на обединена европейска армия.

По негово мнение в светлината на Лисабонския договор подобно обединение на въоръжените сили би било напълно логично. Според Италия това е следващата най-важна стъпка в европейската интеграция.

Фратини казва също, че сега рисковете за ЕС не само не са намалели, но и са по-големи от когато и да било.

„Ако САЩ и Китай създадат голяма двойка и заменят Евроатлантическия съюз с Тихоокеански, то на Европа ще и се наложи да обедини всички ресурси за да може да продължи да играе роля в света".