Премиерът на Молдова Дорин Речан благодари в четвъртък на Европейския съюз (ЕС) за налагането на санкции срещу длъжностни лица и група ветерани, които според него са свързани с опитите на Русия да дестабилизира страната чрез хибридна война, съобщава "Ройтерс".

ЕС обяви наказателните мерки, насочени към шест лица (петима молдовци и един руснак) и едно образувание, отговорни за действия, насочени към дестабилизиране, подкопаване или застрашаване на суверенитета и независимостта на Република Молдова.

Бивша съветска Молдова, разположена между Украйна и членката на ЕС Румъния, беше ударена от двегодишната война. Фрагменти от руски дронове паднаха в страната и президентът Мая Санду посочи Москва като най-голямата заплаха за сигурността на Молдова.

Молдова осъди на 10 години бизнесмен по делото за "измамата на века"

Молдова осъди на 10 години бизнесмен по делото за "измамата на века"

1 милиард долара бяха изтеглени от банковата система и изнесени от страната

"Приетите санкции са сигнал, че имаме безрезервна подкрепа от ЕС в борбата срещу хибридната война на Русия и опитите за подкопаване на върховенството на закона и сигурността на нашата страна", написа в социалните мрежи премиерът Дорин Речан.

Те включват двама медийни служители, Арина Корсикова, която има връзки със забранената партия на укриващия се проруски бизнесмен Илан Шор, и Думитру Читороага. Те включват и двама служители, близки до ръководителя на размирния южен регион на Молдова Гагаузия, където Шор е активен от изгнание в Израел.

Санкциониран е и Дмитрий Милютин, високопоставен служител в руската разузнавателна агенция ФСБ.

Наказателните мерки се разшириха до група молдовски ветерани, известни като Scutul Poporului или Народният щит, които помогнаха за организирането на протести през 2022 г. срещу Санду, подкрепени от Шор от изгнание.

Шор беше осъден задочно на 15 години затвор миналата година за ролята си в "кражбата на века" през 2014 г., при която 1 милиард долара изчезнаха от молдовската банкова система. По-късно Конституционният съд на Молдова забрани партия, носеща неговото име.

Молдова се надява да започне преговори за присъединяване към ЕС до юни

Молдова се надява да започне преговори за присъединяване към ЕС до юни

Страната е започнала процеса на проверка на механизма за членство в ЕС миналата седмица

В изявлението на ЕС се цитира Жозеп Борел, първи дипломат на блока, който казва, че Молдова е "една от страните, които са най-засегнати от последиците от незаконното нахлуване на Русия в Украйна" и мерките показват "непоколебимата подкрепа на ЕС".