Европейският съюз не е наивен по отношение на дипломатическото сближаване между Русия и Китай на фона на войната в Украйна. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Евронюз".

Той обаче посочи, че все по-близките отношения не трябва да възпират Брюксел да се ангажира с Пекин.

Абсолютно сме убедени, че е важно Китай да не подкрепя Русия, подчерта Мишел преди двудневната среща на върха на лидерите в Брюксел.

Той заяви, че е важно Китай да подкрепя международното право и стабилността чрез Хартата на ООН.

"Не съм наивен. Знам, че има тесни връзки между Китай и Русия. От друга страна обаче, смятам, че при тези обстоятелства е пределно ясно, че трябва да се ангажираме с Китай не защото сме съгласни за всичко с него, напротив, а защото трябва да защитаваме своите интереси и да защитаваме принципите си", поясни председателят на Съвета на ЕС.

Подкрепата на Китай за Русия не е в интерес на САЩ, натъртва Блинкън

Подкрепата на Китай за Русия не е в интерес на САЩ, натъртва Блинкън

Вашингтон обаче няма доказателства Пекин да изпраща смъртоносна помощ на Москва

Той потвърди подкрепата си за мирния план от десет точки, предложен от украинския президент Володимир Зеленски, който призовава за пълно изтегляне на руските войски и възстановяване на международно признатите граници на Украйна.

Предложението на Зеленски контрастира с документа от 12 точки, предложен наскоро от Пекин, в който очевидно не фигурира въпросът за окупираната територия.

Китайският план се позовава на принципите на международното право, но избягва да нарича войната война или инвазия, а вместо това говори за "криза". Освен това в него се настоява за премахване на "едностранните санкции" и края на "манталитета на Студената война" - език, който се разглежда като едва прикрита критика към западните съюзници.

"Този мирен план не е това, в което вярваме. Ние вярваме във формулата за мир, предложена от президента Зеленски, която се основава на Хартата на ООН, международното право и многостранния подход", отбеляза Мишел.

Председателят на Европейския съвет определи като "изключително важен" новия транш от военна помощ, одобрен по-рано тази седмица от министрите на външните работи и отбраната на страните от ЕС, който за първи път включва 1 милиард евро за плащане на съвместна доставка на боеприпаси.

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Путин и Си Дзинпин не са обсъждали мирния план на Украйна

Имало е размяна на мнения по китайската формула за мир

По негови думи това е конкретно решение за истинска европейска отбрана.

"В миналото обсъждахме много този въпрос, за някои това беше теоретичен дебат. Сега е реалност. Беше невъзможно да си представим подобно решение дори няколко седмици преди началото на пълномащабното нахлуване", припомни Мишел.

Запитан за границата между военната подкрепа и активната война, той посочи, че ЕС има законното право да помогне на страна, която е нападната.

"Несъмнено няма намерение да се атакува Русия. Има агресор - това е Русия. Има жертви", лаконичен бе Мишел.

Подкрепяме международното право, защото знаем, че ако не подкрепим Украйна, това означава, че в бъдеще светът ще бъде по-малко безопасен, поясни той.

Относно състоянието на европейската икономика, която е сериозно засегната от вълнообразния ефект, предизвикан от войната на Русия, Мишел подчерта, че е важно да се обърне внимание на дългосрочната конкурентоспособност на ЕС.

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

ЕС постави червена линия пред Китай - доставките на оръжие за Русия

В противен случай Брюксел обеща последствия за Пекин

Изправени сме едновременно пред много трудни предизвикателства, заяви той и посочи високите цени на енергията, изменението на климата, цифровия преход и липсата на необходимите умения.

Финансовата тревога се засили по-рано този месец след фалита на Silicon Valley Bank - най-голямата американска банка, обявила банкрут от 2008 г. насам, и придобиването с посредничеството на правителството на Credit Suisse - вторият по големина кредитор в Швейцария.

"Следим какво се случва в Швейцария, в САЩ. Но аз съм уверен, че разполагаме с правилните инструменти, за да сме сигурни, че поддържаме ситуацията стабилна", изтъкна Мишел.

Според него тези събития трябва да послужат като "допълнителен аргумент, а не като фактор" за ускоряване на преговорите по дълго отлагания европейски банков съюз, който все още не е завършен поради постоянните различия между държавите членки.

Третият стълб на ЕС, известен като Европейската схема за гарантиране на депозитите (EDIS), е последното парче от пъзела, което трябва да бъде договорено. EDIS трябва да предотврати отчаяни банкови сривове като тези, които довели до фалита на Silicon Valley Bank.