Лидерите на Европейския съюз (ЕС) обвързаха санкциите срещу Русия с изпълнението на  Минските споразумения, съобщава АФП. Агенцията се позовава на президента на Европейския съвет Доналд Туск.

Той посочил, че продължаването на санкциите ще зависи от изпълнението Минското споразумение и неговата успешна реализация до края на година.

Тази позиция е била подкрепена от канцлера на Германия Ангела Меркел. Тя все пак посочила, че би било неправилно да се премахват санкциите срещу Москва само при изпълнението на първите пунктове от споразумението за регулиране на конфликта в Донбас.

Според РИА Новости Срещата на върха на ЕС е взела решение да не се продължават автоматично санкциите срещу Кремъл.

Всяко руско военно учение или разполагането на оръжие в Крим, който се явява част от Украйна, подриват дипломатическото решение на кризата, която е предизвикана от Москва, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки, цитирана от РИА Новости.

„България подкрепя подхода решението за удължаване на действието на европейските икономически санкции срещу Русия да бъде отложено, за да се даде шанс на примирието в Източна Украйна." Това заяви премиерът Бойко Борисов преди днешната среща на върха на ЕС в Брюксел, цитиран от БНР.

Европрезидентът Доналд Туск, подкрепян от родната си Полша и балтийските членки, настояваше още сега да се вземе решение, когато през юни срокът на санкциите изтече, той да бъде удължен и санкциите да не бъдат облекчавани. Късно в сряда германската канцлерка Ангела Меркел и президентът на САЩ Барак Обама се договориха по телефона санкциите да останат в сила, докато не бъдат изпълнени всички клаузи от договора за примирието от Минск. То включва Украйна да си върне контрола върху границата с Русия.