Европейският съюз взе решение да засили влиянието си в Индо-Тихоокеанския регион, като използва области от сигурността до здравето, за да защити интересите си и да противодейства на нарастващата мощ на Китай, въпреки че Общността настоява, че стратегията ѝ не е срещу Пекин, информира "Ройтерс".

Предвождан от Франция, Германия и Нидерландия, които първо изложиха начини за задълбочаване на отношенията със страни като Индия, Япония и Австралия, 27-членният блок иска да използва новия план, за да покаже на Пекин, че е против разпространението на авторитаризма.

Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо Китай за Хонконг

Унгария блокира изявление на ЕС, критикуващо Китай за Хонконг

Това ще подкопае опитите за противодействие на ЕС

Общността "смята, че ЕС трябва да засили стратегическия си фокус, присъствие и действия в Индо-Тихоокеанския регион... въз основа на насърчаването на демокрацията, върховенството на правото, правата на човека и международното право", се казва в изявление на външните министри на ЕС. Дипломати увериха, че планът не е против Китай.

Документът, който е в обем от 10 страници, сега ще бъде последван от по-подробна стратегия през септември, договориха се на видеоконференция външните министри, уточнявайки, че ще се стремят да работят със "съмишленици партньори" за отстояване на основните права в Индо-Тихоокеанския регион.

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

Китай предупреди САЩ да не си играят с огъня по въпроса с Тайван

САЩ обясни, че Тайван е жизнена демокрация и сила на доброто в света

Планът може да означава по-сериозна дипломатическа намеса на ЕС по индо-тихоокеанските въпроси, повече служители на ЕС и инвестиции в региона и вероятно по-голямо присъствие по отношение на сигурността, като изпращане на кораби през Южнокитайско море или поставяне на европейци на австралийски патрули, въпреки че всички подробности все още предстои да бъдат договорени.

Макар да не се споменава Китай в подробности, езикът в изявлението на ЕС е код за подкрепа на САЩ при управлението на президента Джо Байдън в подхода му към Китай, в контекста на опасенията, че Пекин преследва технологична и военна модернизация, която заплашва Запада и търговските му партньори в Азия.

Дипломати от ЕС казват, че страните от Индо-Тихоокеанския регион искат Общността да бъде активна в региона, за да поддържа търговията отворена и да гарантира, че не им оставя избор между Пекин и Вашингтон, чиито отношения се превръщат в конфронтационни.

Тайван предупреди, че маневрите на Китай променят статуквото в Индо-Пасифика

Тайван предупреди, че маневрите на Китай променят статуквото в Индо-Пасифика

Дод заяви от своя страна, че американското партньорство с Тайван е "по-силно от всякога"

Изявлението на ЕС, което следва подобни планове на бившата членка на ЕС Великобритания, идва, след като европейските нагласи се втвърдяват срещу Китай заради репресиите му в Хонконг, отношението към мюсюлманите уйгури и COVID-19 пандемията, установена за пръв път в Китай.

"ЕС ще развие още партньорства и ще засили взаимодействието с партньори единомишленици и съответните организации в областта на сигурността и отбраната", се казва в изявлението на ЕС.

"Това ще включва отговор на предизвикателствата пред международната сигурност, включително морската сигурност", допълва ЕС. 

Не е ясно докъде е готов да стигне ЕС по отношение на сигурността. Общността е петимна за нова търговия и разглежда Индо-Тихоокеанския регион като предлагащ потенциал.

ЕС посочва ангажимент за стремеж към споразумения за свободна търговия с Австралия, Индонезия и Нова Зеландия. Германският външен министър Хайко Маас предупреди, че ЕС пропуска възможност, след като Китай и други икономики в Азиатско-Тихоокеанския регион подписаха това, което може да се превърне в най-голямото споразумение за свободна търговия в света от 2022 г.

В документа на ЕС се посочва още, че Общността иска да подпише инвестиционен договор с Китай, за който двете страни се разбраха по принцип в края на 2020 г.