Европейският съвет (ЕС) очаква сътрудничество от всяко следващо турско правителство, за да довърши споразуменията за мигрантите и визите. Това заяви специалният пратеник на Европейския съюз в Турция Хансйорг Хабер, цитиран от информационните агенции.

Хабер каза това ден, след като премиерът Ахмет Давутоглу обяви, че ще подаде оставка.

Припомняме, че Давутоглу вчера обяви, че на насрочения за 22 май извънреден конгрес на Партията на справедливостта и развитието официално ще се оттегли от управленския пост. Той няма да търси нов мандат нито като премиер, нито като лидер на управляващата партия.

Ние работихме добре с администрацията, споразумението за бежанците беше инициатива, предложена от турската администрация на Давутоглу”, заяви пред журналисти ръководителят на делегацията на Европейската комисия в Турция.

За да завършим споразумението трябва да има приемственост, както по техническите въпроси, така и в желанието да изпълним критериите. Очакваме това от всяко следващо правителство, допълни Хабер.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел очаква Турция да се придържа към споразумението да ограничава потоците от бежанци към Европейския съюз, дори след обявената оставка на премиера й. Това обяви говорителят на Меркел.

„Канцлерът досега работи много добре с турския премиер Давутоглу и всички турски представители. Ние предполагаме, че това добро и конструктивно сътрудничество ще продължи и с новия турски премиер”, обясни пред журналисти говорителят на германското правителство Георг Штейтер.

„Европейският съюз и Германия ще продължат да изпълняват ангажиментите си съгласно споразумението и очакваме това и от турска страна”, допълни той.