Страните от Европейския съюз приеха 14-и пакет от санкции срещу Русия, който има за цел да затвори някои вратички за заобикаляне на ограниченията и за първи път засяга износа на газ от Русия, казаха в понеделник министрите на външните работи на ЕС в изявление, цитирано от "Ройтерс".

Пакетът също така ще добави 116 юридически и физически лица към списъка със санкции, с което общият брой ще надхвърли 2200.

Новите ограничения върху имат за цел да намалят приходите на Русия от износ на втечнен природен газ (LNG) чрез забрана на трансбордиране (претоварване) извън пристанища на ЕС и клауза, позволяваща на Швеция и Финландия да анулират някои договори за LNG. Мерките обаче не включват забраната за внос на втечнен природен газ в ЕС, който дори се увеличи от началото на войната.

Санкциите ще влязат в сила след деветмесечен преходен период. Пакетът също така забранява нови инвестиции и услуги за завършване на LNG проекти в процес на изграждане в Русия.

ЕК с план за ограничаването на енергийната зависимост от Русия до 2030 г.

ЕК с план за ограничаването на енергийната зависимост от Русия до 2030 г.

Прилагането на предложенията на ЕК би довело до намаляването на разходите за природен газ с 30% до 2030 г

Някои страни от Централна Европа все още получават газ от Русия през Украйна. ЕС забрани вноса на руски петрол през 2022 г. с някои ограничени изключения.

Новият пакет има за цел да ограничи заобикалянето на мерките чрез създаване на повече отговорности и наказания на ниво държави-членки за онези, за които се установи, че нарушават разпоредбите.

Европейската комисия също предложи разширяване на така наречената клауза "Без Русия", приета в предишен пакет. Мярката би накарала дъщерните дружества на компании от ЕС в трети страни да забранят по договори реекспорта на своите стоки за Русия за стоки с висок приоритет, включително такива с двойна употреба за военни цели, както и боеприпаси и огнестрелни оръжия.

Тя обаче беше премахната по искане на Германия. Клаузата може да бъде добавена по-късно в очакване на оценка на въздействието, казаха дипломати. Клаузата може да бъде добавена по-късно в очакване на оценка на въздействието, казаха дипломати.

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

Със сенчест флот от танкери Москва заобикаля петролните санкции

САЩ и съюзници обсъждат как да направят по-скъпо за Русия изграждането на флот и експлоатацията на танкери

Пакетът също има за цел да разбие така наречения флот в сянка, подпомагащ военните усилия на Русия, като създаде рамка за добавяне на кораби към списъка със санкции, като петролни танкери, както и кораби, превозващи севернокорейски боеприпаси към Русия.

Плавателните съдове могат да бъдат определени например за "транспортиране на военно оборудване за Русия, транспортиране на откраднато украинско зърно и.. .например чрез транспортиране на LNG компоненти или трансбордиране на LNG", се казва в изявлението на министрите от ЕС, в което  бяха изброени 27 кораба.

ЕС все още косвено внася руски петрол чрез търговията на Турция - въпреки забраните

ЕС все още косвено внася руски петрол чрез търговията на Турция - въпреки забраните

През 2023 г. Турция стана най-големият купувач на руски петролни продукти в света

В мерките са включени ограничения за хелий, редкоземни елементи и манганови руди, както и ограничения за руско финансиране за мозъчни тръстове и неправителствени организации.

Държавите от ЕС сега обсъждат пакет, който би съгласувал по-добре санкциите срещу Беларус, предшестващи инвазията на Москва в Украйна, с тези, насочени към Русия от 2022 г. насам. Беларус беше основна вратичка за стоките, достигащи до Русия, но членовете не бяха склонни да се справят с този въпрос поради опасения около Основният износ на торове на Беларус.

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Европейският внос на газ от Русия е намалял с около две трети от нивата преди инвазията