Иран и световните сили все още могат да съживят ядреното споразумение от 2015 г., въпреки победата в изборите на консерватияния кандидат за президент, но времето изтича. Това заяви в неделя ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жосеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Той заяви, че споразумението е "много близко за постигане" и може да направи Близкия изток по-безопасен, да донесе облекчение на милиони иранци, засегнати от петролни и финансови санкции, които САЩ възстановиха, когато напуснаха сделката преди три години. "По време на тези преговори ни изтича времето", каза Борел пред група журналисти в Бейрут. Инвестирахме много политически капитал, така че се надявам, че резултатът от изборите няма да бъде последното препятствие, което ще съсипе процеса на преговори, каза той. Доколкото знам това няма да е така."

Борел, който се срещна в петък в Турция с иранския външен министър Джавад Зариф, заяви, че остава оптимист. Зариф заяви, че може да бъде сключена сделка преди новото правителство да встъпи в длъжност. "Трябва да напуснем поста си до средата на август и мисля, че има голяма възможност да постигнем споразумение, каза той на дипломатически форум в южния турски курорт Анталия в събота. Не мисля, че останалите въпроси са непреодолими". Зариф определи новия президент като разумен човек и каза, че външната политика на Иран, която според мен се основава на консенсус, ще продължи. Още преди изборите бе загатнато, че смяната на властта няма да се отрази съществено върху преговорите.

Израел обяви новия президент на Иран за опасен - "касапинът от Техеран"

Израел обяви новия президент на Иран за опасен - "касапинът от Техеран"

А Путин поздрави Раиси, подчертавайки традиционно приятелските отношения

Припомняме, че Ебрахим Раиси е новият президент на Иран. Раиси е известен съдия в Иран, към момента е главен съдия във Върховния съд и има ултраконсервативни възгледи. Той е под санкции на САЩ и е свързан с минали екзекуции на политически затворници.

Раиси е един от четиримата съдии, които станаха известни като "комитет на смъртта", за който се твърди, че е осъдил около 5000 мъже и жени на смърт, казва Amnesty International.

Израел заяви, че международната общност трябва се притеснява от избора на новия президент на Иран. Говорител на израелското външно министерство Лиор Хаят заяви, че Раиси е най-екстремисткият президент на Иран досега. Той също така предупреди, че новият лидер ще увеличи ядрените дейности на Иран. Израел не вярва, че ядрената програма на Иран е мирна и е убеден, че работи за изграждането на ядрено оръжие.

Иран избра новия си президент - консервативния съдия Раиси

Иран избра новия си президент - консервативния съдия Раиси

Той е под санкции на САЩ и е свързан с минали екзекуции на политически затворници

Президентът на Иран е вторият най-високопоставен служител в страната, след върховния лидер. Президентът има значително влияние върху вътрешната политика и външните работи. Но върховният лидер аятолах Али Хаменей е този, който има последната дума по всички държавни въпроси.