Европейският съюз отмени своята мисия за наблюдение на изборите в Конго на 20 декември. От блокът заявиха, че няма да могат да разположат хора в цялата страна поради съображения за сигурност.

"Поради технически ограничения, които са извън контрола на ЕС, ние сме принудени да отменим мисията на ЕС за наблюдение на изборите в Демократична република Конго (ДРК)", гласи изявление на ЕС от сряда. "Мисията на ЕС планираше да разположи дългосрочни наблюдатели в повечето провинции на ДРК, но това вече не е възможно".

Говорителят на ЕС Набила Масрали каза пред "Ройтерс" във вторник, че наблюдателите на изборите вече са в Киншаса и е трябвало да бъдат разположени в цялата страна на 21 ноември, но не са успели да отидат от съображения за сигурност.

Напрежението нараства с наближаването на президентските, законодателните и регионалните избори във втората по големина страна в Африка, която също се бори да удържа множество въоръжени групи в своя богат на минерали източен регион.

Президентът на Конго иска мироопазващата мисия на ООН да напусне страната по-скоро

Президентът на Конго иска мироопазващата мисия на ООН да напусне страната по-скоро

Според него тя не е успяла да овладее конфликтите в източната част на страната

Младежки активист бе убит във вторник с камъни по време на предизборен митинг на опозицията в град Кинду. Опозиционните кандидати също изразиха загриженост относно честността на гласуването, като посочиха нередности в полза на управляващата коалиция по време на регистрацията на избирателите. От избирателната комисия отрекоха обвиненията.

Правителството на Конго заяви, че съжалява за решението на ЕС и че е решено да проведе прозрачни, свободни и приобщаващи избори. То остава готово да приеме други мисии за наблюдение, се добавя в изявление късно в сряда.

"Когато наблюдателите на трябваше да бъдат разположени, властите започнаха да създават цяла поредица от проблеми, свързани с използването на сателитно оборудване и да налагат други условия, които не позволяват на наблюдателите да работят по сигурен и независим начин извън Киншаса", твърди европейски дипломат, пожелал анонимност.

ЕС обяви, че проучва други възможности с конгоанските власти, включително такава за поддържане на мисия от изборни експерти, които да наблюдават изборния процес от столицата.

ООН отстранява миротворци от мисията си в Конго поради обвинения за насилие

ООН отстранява миротворци от мисията си в Конго поради обвинения за насилие

Мисията подчерта, че има нулева толерантност към "сексуална експлоатация и насилие"