Европейският съюз счита за важно изявлението на йеменските бунтовници от движението "Ансар Аллах" (хуситите) за техния отказ от нови атаки срещу цели в Саудитска Арабия. Това съобщи в неделя представителката на външната служба на ЕС Мая Косянчич.

"Изявлението, направено от движението" Ансар Аллах "на 20 септември за прекратяване на военните действия срещу Саудитска Арабия, е много важна стъпка. Европейският съюз винаги е бил на мнение, че конфликтът в Йемен няма военно решение и затова спешно са необходими мерки за деескалиране на конфликта" , се казва в изявление, публикувано на уебсайта на външната служба на ЕС. 

САЩ и хусите в Йемен преговарят за прекратяване на войната

САЩ и хусите в Йемен преговарят за прекратяване на войната

Опитваме се да прекратим войната в Йемен, обяви помощникът на държавния секретар по въпросите на Близкия изток Дейвид Шенкър

На 20 септември хуситите обявиха, че възнамеряват да спрат атаките срещу Саудитска Арабия като част от инициатива за постигане на мирно уреждане на конфликта. Ръководителят на Висшия политически съвет на "Ансар Аллах" Мехди ал Машшат призова "всички страни, участващи във войната, да продължат към истински преговори, които ще доведат до всеобщо национално помирение".

Около 40 убити и 260 ранени при боевете в йеменския град Аден

Около 40 убити и 260 ранени при боевете в йеменския град Аден

Сред тях има и цивилни

От август 2014 г. в Йемен продължава конфронтация между правителствените сили и бунтовниците от "Ансар Аллах". Той влезе в най-активната си фаза с нахлуването през март 2015 г. на коалиция, ръководена от Саудитска Арабия.