Европейският съюз ще намали политическите контакти с Грузия и ще обмисли замразяване на финансовата помощ за правителството, след като то прокара противоречивия закон за "чуждестранните агенти", каза в понеделник върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Говорейки след среща на външните министри на блока в Люксембург, Борел каза, че грузинското правителство отдалечава страната от ЕС, към който тя официално се стреми да се присъедини.

"Ако правителството не промени курса на действие, Грузия няма да напредне по пътя към Европейския съюз", каза той.

"Ние ще намалим нивото на нашите политически контакти. Ще обмислим спиране на финансовата помощ за правителството", каза той пред репортери.

Борел каза, че ЕС ще увеличи подкрепата си за гражданското общество и медиите и ще "адаптира мерки", ако е необходимо. Той каза, че ЕС също ще преразгледа подкрепата си за Грузия чрез фонд за военна помощ.

Грузинският закон, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждо влияние", беше критикуван от вътрешни и международни критици като авторитарен ход в стила на Кремъл.

Управляващата партия в Грузия го защити като необходима стъпка за осигуряване на прозрачност на финансирането.

Борел каза, че 26 от 27-те членки на ЕС споделят мнението, че правителството отдалечава Грузия от пътя към ЕС.

Той не назова името на въздържалата се страна, но дипломати казаха, че това е Унгария. Будапеща се опита да ограничи чуждестранното финансиране на НПО и политически актьори у дома и поддържа топли връзки с Русия, която се стреми да запази влияние в Грузия.

В продължение на два месеца противниците на грузинския законопроект организираха едни от най-големите протести след независимостта от Москва през 1991 г., за да се опитат да отхвърлят закона.

"Ние подкрепяме грузинския народ и неговия преобладаващ избор в полза на демокрацията и бъдещето на Грузия в Европейския съюз", каза Борел.

ЕС подкрепи план за използване на замразените руски активи въпреки Унгария

ЕС подкрепи план за използване на замразените руски активи въпреки Унгария

Жозеп Борел каза, че обичайното единодушие за външнополитически решения не е необходимо