Пратениците на 27-те страни членки на Европейския съюз постигнаха споразумение за споделяне на грижите за бежанци и мигранти в кризисни ситуации, съобщава "Ройтерс".

Споразумението, което ще постави основата на преговорите между държавите членки и Европейския парламент, ще даде на страните възможности за коригиране на правилата за убежище и миграция по време на криза.

Държавите членки, изправени пред голям наплив от мигранти, биха могли да ускорят процедурите и да поискат финансова помощ или солидарен принос от други страни от ЕС за преместване на търсещи убежище.

"Това наистина променя играта, което ни позволява да напреднем в преговорите", написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в социалната мрежа "Екс".

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Италия зове ООН да обяви безмилостна война срещу трафика на мигранти

Мелони е готова да поведе усилията срещу "търговците на роби от третото хилядолетие"

"Много съм щастлива, че държавите членки вече се споразумяха относно регламента за кризисни ситуации, който е важна част от пъзела в пакта за миграцията и убежището", заяви на свой ред шведският министър на миграцията Мария Малмер Стенергард.

"Сега можем да продължим с преговорите между Съвета, Комисията и Европейския парламент. Важно е споразумението да бъде сключено, да се осигури ред по външните граници на ЕС и да се намали напливът (на мигранти)".

Днешната среща беше последният шанс за постигането на споразумение, преди лидерите на 27-те страни от блока да се съберат в испанския град Гранада в четвъртък и петък, където трябва да обсъдят нелегалната миграция на фона на ръста на пристигащите през Средиземно море, включително на италианския остров Лампедуза.

Полша недоумява защо ЕС помага на Турция, а не на нея за мигрантите

Полша недоумява защо ЕС помага на Турция, а не на нея за мигрантите

Варшава е против миграционното споразумение

Миналата седмица спор относно неправителствени организации, които спасяват хора от морето, попречи на сделката между министрите на миграцията на ЕС. Съюзът обаче все още се стреми да я постигне преди ключови избори в Германия, Полша и общите европейски избори през 2024 г.

Държави като Полша и Унгария остават твърдо против приемането на хора, пристигащи от Близкия изток и Африка, но 27-те членки все още могат да постигнат съгласие на мнозинството, което двете страни не могат да блокират сами.

Отделно, Гърция призова другите държави членки на ЕС да приемат предложен план за санкциониране на страни, които отказват да приемат мигранти, депортирани от блока, съобщава в. "Катимерини".

Гръцкият министър на убежището и миграцията Димитрис Кайридис заяви, че съществуващите двустранни споразумения за връщане на мигранти между отделните държави членки на ЕС и страните, които не са членки на Съюза, са се оказали неефективни.

"Европа трябва да изиска тези страни да приемат обратно своите граждани. В противен случай да има санкции и никаква финансова помощ. Европа има властта да наложи волята си по този въпрос", подчерта той.

Според него неуспехът да се приложи изпълнима политика за депортиране, ще "направи Европа за смях заради процедурите ѝ за предоставяне на убежище".

Министрите на миграцията на ЕС търсят решение за мигрантския наплив

Министрите на миграцията на ЕС търсят решение за мигрантския наплив

Отново се заговори за преразпределение на мигранти