Европейският съюз одобри ключов закон за възстановяване на увредената природа, след месеци на забавяне, което го прави първият "зелен" закон, приет след изборите за Европейски парламент този месец. Законът за възстановяване на природата е крайъгълен камък в екологичната политика на ЕС и изисква от държавите членки да въведат мерки за възстановяване на природата върху една пета от тяхната суша и море до 2030 г., предава Ройтерс.

Министрите на околната среда на държавите членки на ЕС подкрепиха политиката на среща в Люксембург, което означава, че тя може да бъде приета като закон. Гласуването се проведе след като австрийският министър на околната среда Леоноре Гевеслер от Зелените, въпреки опозицията на консервативните си коалиционни партньори, обеща да подкрепи политиката - давайки й достатъчно подкрепа за приемане.

"Знам, че ще се сблъскам с опозиция в Австрия за това, но съм убедена, че сега е времето да приемем този закон," заяви Гевеслер пред репортери.

Целта на политиката е да обърне тенденцита за спад на естествените местообитания в Европа - 81% от които са в лошо състояние, и включва конкретни цели, като например възстановяване на торфени земи, за да могат да абсорбират CO2 емисии.

Ходът на австрийския министър разгневи консервативната Народна партия на канцлера Карл Нехамер, която се противопоставя на закона. Министърът по въпросите на ЕС от ОВП, Каролине Едтстадлер, заяви, че гласуването на Гевеслер в полза ще бъде противоконституционно.

Белгия, която е ротационен председател на ЕС и председателства срещите на министрите, заяви, че спора в австрийското правителство няма да засегне законността на гласуването на министрите на ЕС.

Държавите членки и Европейският парламент преговаряха за закона миналата година, но той беше подложен на критика от някои правителства през последните месеци поради протести от страна на фермери, недоволни от изискващите много средства регулации на ЕС.

Финландия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша и Швеция гласуваха против закона в понеделник, а Белгия се въздържа.

Държавите членки планираха да одобрят политиката през март, но отложиха гласуването след като Унгария неочаквано оттегли подкрепата си, премахвайки тънкото мнозинство в полза на закона.

Някои държави, включително Нидерландия, изразиха опасения, че политиката ще забави разширяването на вятърните паркове и други икономически дейности, докато Полша в понеделник заяви, че политиката липсва план за финансиране на защитата на природата.

Фермери протестират срещу Зелената сделка в Брюксел

Фермери протестират срещу Зелената сделка в Брюксел

Те изразиха несъгласие с екологичните политики на ЕС