Русия изведе войната си срещу Украйна на "друг етап", като извършва безразборни атаки срещу цивилни и невоенни цели. Това заяви Стефано Санино, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, пред "Асошиейтед прес".

На пресконференция в Токио като част от азиатско-тихоокеанска си обиколка той разкритикува Москва, че е тласнала Германия и Съединените щати да изпратят модерни танкове на Украйна.

Санино защити Берлин и Вашингтон за доставките на военно оборудване за Украйна и упрекна руския президент Владимир Путин за воденето на война срещу НАТО и Запада.

По негови думи Путин е "преминал от концепцията за специална операция към настоящата концепция за война срещу НАТО и Запада".

Кремъл: Байдън държи ключа за прекратяване на войната в Украйна

Кремъл: Байдън държи ключа за прекратяване на войната в Украйна

Американският президент обаче не бил склонен да го използва

Той подчерта, че германските и немски и американските доставки на танкове са предназначени да помогнат на украинците да се защитят във войната, а не да ги направят нападатели.

"Мисля, че това последно развитие по отношение на оръжейните доставки е просто развитие на ситуацията и на начина, по който Русия започна да измества войната към различен етап", отбеляза Санино.

ЕС не измества войната към друг етап, а "просто дава възможност за спасяване на животи и позволява на украинците да се защитят от тези варварски атаки", подчерта той.

В сряда Германия и САЩ обявиха, че ще изпратят модерни бойни танкове на Украйна, предлагайки ѝ "бронирана ударна сила", за да излезе страната от безизходицата на бойното поле, докато руската инвазия навлиза в своя 12-ти месец.

След като убеди Запада за танкове, Украйна настъпва и за изтребители

След като убеди Запада за танкове, Украйна настъпва и за изтребители

Киев убеден, че освен ядрени оръжия не остава нищо друго, което няма да получи

Този ход отбеляза първия етап от координираните усилия на Запада за предоставяне на десетки тежки оръжия, които според украинските военни ще позволят да се предприеме контранастъпление, ще намалят жертвите и ще помогнат за възстановяване на намаляващите доставки на боеприпаси.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще изпрати 31 танка M1 Abrams и отхвърли предишните аргументи на Вашингтон, че те са твърде трудни за експлоатация и поддръжка от страна на украинските военни.

След решението на САЩ и Германия даде съгласието си да изпрати 14 танка Leopard 2 A6 от собствените си запаси.

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Какви са плюсовете и минусите на западните танкове, които ще получи Украйна

Подробен технически анализ