Европейският съюз (ЕС) предложи на Обединеното кралство да се опрости митническия и фитосанитарния контрол между Северна Ирландия и останалата част от британската територия, за да се подобри снабдяването с основни стоки, по-специално месни продукти. Това се посочва в изявление, публикувано в сряда от Европейската комисия (ЕК).

"Тези предложения са нашият искрен отговор на притесненията на Северна Ирландия и ще подобрят ситуацията на място", - написа в "Туитър" заместник -председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, коментирайки предложението на Европейската комисия.

Повечето британци смятат, че Брекзит „се развива зле“

Повечето британци смятат, че Брекзит „се развива зле“

Броят на хората с положително отношение към Брекзит е намалял със 7%

"Европейският съюз е готов да започне интензивна дискусия с британската страна, за да се стигне до дългосрочно и съвместно решение възможно най-рано", посочват от ЕК.

Очаква се Шефчович да обсъди тези инициативи в петък в Брюксел с британския премиер Борис Джонсън и с представителя по международните отношения Дейвид Фрост.

В същото време Европейският съюз продължава категорично да се противопоставя на преразглеждането на Северноирландския протокол, сключен с Лондон в пакета от споразумения за излизане на Великобритания от ЕС (Брекзит).

Според търговско споразумение, сключено през декември миналата година между ЕС и Великобритания, Северна Ирландия, която напусна ЕС като част от кралството, остана член на митническия съюз на ЕС.

Франция плаши Британия с орязване на енергийни доставки, ако не уважава Брекзит

Франция плаши Британия с орязване на енергийни доставки, ако не уважава Брекзит

Клемен Бон: Обединеното кралство зависи от нашите енергийни доставки

Този двоен статут избягва появата на граница между Олстър и Република Ирландия, но изисква въвеждане на процедури за контрол в пристанищата на Северна Ирландия за транспортиране на редица стоки от други части на Обединеното кралство.

Поради многобройните бюрократични затруднения доставките на британски продукти за Северна Ирландия бяха значително затруднени, което предизвика недоволство сред местното население.

ЕС настоява за поддържане на фактическата митническа граница между Северна Ирландия и Великобритания в Ирландско море, за да се избегне неконтролиран внос на британски продукти от Ълстър за Република Ирландия, която е страна от ЕС. Протоколът гарантира, че самата граница на остров Ирландия трябва да остане прозрачна и без контрол, за да се запази Споразумението от Белфаст от 1998 г., с което се прекратява въоръжената конфронтация между лоялни протестанти и католически националисти в Олстър.

Британски експерти се опасяват, че трудностите с прилагането на протокола от Северна Ирландия могат да се развият в пълноценна политическа криза в региона.

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Великобритания настоя ЕС да се съгласи на ново споразумение за Северна Ирландия след Брекзит

Нов повод за обтягане на отношенията между Брюксел и Лондон

На фона на недоволството от разпоредбите на протокола от лоялисти, които се застъпват за тесни връзки с Лондон, първият министър на региона Арлин Фостър беше принудена да подаде оставка през юни.

В началото на април в редица градове на Северна Ирландия се проведоха протести срещу протокола, които впоследствие прераснаха в безредици и сблъсъци с полицията.