Страните членки на ЕС постигнаха съгласие по условията за уреждане на „цял пакет", целящ нормализиране на отношенията с Куба, обяви източник от Брюксел, цитиран от „Франс прес".

Новото споразумение ще „насърчи реформения процес в Куба и ще обвърже диалог на основата на уважаване на човешките права", поясни източникът.

По думите му то също „служи за поощряване на търговските и икономически връзки", допълвайки, че ЕС е „изключително наясно по въпроса за човешките права".

Споразумението ще бъде подложено на одобрение от външните министри на ЕС следващият месец, добави представителят.

Европейският съюз замрази връзките с Куба през 2003 година, след като 75 кубински дисиденти бяха хвърлени в затвора.

Диалогът беше възстановен през 2008 година, след като Куба сключи няколко двустранни споразумения с 15 страни членки на ЕС.

Политиката на ЕС към Куба, една от малкото останали комунистически държави в света, се базира на документ от 1996 година, който е свързан с подобряването на ситуацията с човешките права на карибския остров.

ЕС изглежда е готов да промени позицията си от 1996 година, докато Куба въвежда ограничени реформи с цел да вдигне на крака умиращата икономика, отбелязва „Франс прес".

По-рано този месец президентът на Европейската комисия Жозе Барозу обяви, че съюзът разглежда „възможността за ревизиране на позицията" и че всички 28-членки са съгласни.

Важно е за Куба да уважава човешките права, това означава да няма политически затворници. Свободата на изразяването и свободата на събиране са много важни", каза Барозу, допълвайки, че наистина ще бъде позитивно за страната, ако Куба се отвори за демократичните ценности.