Европейският съюз ще създаде платформа за възстановяване на Украйна след войната й с Русия. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта си на конференцията за възстановяване на Украйна в швейцарския град Лугано.

Тя обясни, че платформата ще се използва за картографиране на инвестиционни нужди, координиране на действията и насочване на ресурси.

По думи на Фон дер Лайен от началото на войната Европейският съюз е мобилизирал около 6,2 милиарда евро финансова подкрепа за страната. "И ще има още. Ще се ангажираме значително в средносрочното и дългосрочното възстановяване", увери тя.

"Знаем, че тяхната битка е и наша битка. Ето защо работим, за да помогнем на Украйна да спечели тази война", подчерта Фон дер Лайен.

Трябва също така да се уверим, че Украйна ще спечели мира, който ще дойде със сигурност, допълни тя.

В Лугано обсъждат "план Маршал" за Украйна

В Лугано обсъждат "план Маршал" за Украйна

Сред схемите за финансиранее и нов фонд, който ще бъде създаден от ЕБВР

Общо около 1000 души трябваше да участват в конференцията Лугано, включително министър-председателите на Чехия, Литва и Полша.

Възстановяването на Украйна е "общата задача на целия демократичен свят", изтъкна от своя страна украинският президент Володимир Зеленски, настоявайки, че възстановяването на неговата разкъсана от война страна ще служи на световния мир.

Възстановяването на Украйна е най-големият принос за подкрепата на глобалния мир, каза Зеленски, говорейки чрез видеовръзка на международна конференция в Южна Швейцария за възстановяването на неговата нация.

Двудневната конференция, проведена при строги мерки за сигурност, беше планирана много преди руската инвазия на 24 февруари. Първоначално на нея трябваше да се обсъдят реформите в Украйна, преди обаче фокусът да се съсредоточи върху реконструкцията на страната, наложителна заради избухналата война.

$600 млрд. ще са нужни за възстановяването на Украйна

$600 млрд. ще са нужни за възстановяването на Украйна

Искане на Зеленски

По думи на Зеленски целта на реконструкцията е "най-амбициозният проект на нашето време".

Той обаче поясни на лидерите от десетки държави, международни организации и частния сектор, че колосалните инвестиции, които ще са необходими, не са само за Украйна.

"Възстановяването на Украйна не е местна задача на една нация. Това е обща задача на целия демократичен свят", подчерта украинският президент.

"Ние обединяваме демократичния свят... Гледната точка на свободните хора винаги надделява", категоричен бе той.

Швейцарският колега на Зеленски и домакин на конференцията Игнацио Касис подчерта значението на подкрепата на Украйна "в това време на ужас, безсмислено разрушение и скръб".

По негови думи е жизненоважно "да се осигури на народа на Украйна перспектива за връщане към живот на самоопределение, мир и светло бъдеще".

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Топ дипломатът на ЕС спредлага изземване на замразените валутни резерви на Русия